Hlavní obsah

Skokani se chytají další naděje

PRAHA

Další šance na vylepšení nevalných výsledků v zatím pokažené sezóně se chytají skokani na lyžích. Na mamutím můstku ve slovinské Planici budou na mistrovství světa od pátku létat o titul jednotlivci a v neděli pak i týmy. Právě v Planici se před deseti lety stal světovým šampiónem Jaroslav Sakala, současní čeští skokané si ale o takovém úspěchu mohou nechat jen zdát.

Článek

"Věřím, že nám mistrovství vyjde. Chtěl bych, aby Janda předvedl výkony z tréninku i v závodu, a pak má na patnácté místo," chová v sobě permanentní dávku optimismu slovenský trenér české reprezetnace Ján Tánczos, ač jeho svěřenci v sezóně opakovaně selhávali a šli od jednoho nezdaru k druhému.

Kromě Jandy do dnešní kvalifikace vstoupí i Matura, Mazoch a L. Hlava, který v nominaci po pondělních tréninkových skocích v Liberci dostal přednost před Hájkem. Ve všech pěti kolech byl délkově lepší Hlava. "Zkušenosti z mamutího můstku má. Hájek je junior a bylo by to na něj asi moc," míní manažer skokanského úseku Luděk Matura.

Janda by na můstku, který má dispozice k pokusům za 220 m, mohl vylepšit vlastní český rekord. Ten má od loňského roku hodnotu 209 metrů. Světové maximum rovněž v Planici zaznamenal v předešlé sezóně Fin M. Hautamäki - 231. V tréninku při nedávných letech v Oberstdorfu skočil Janda 207,5. V závodě ale vyhořel tak jako už několikrát před tím. V tomto ročníku SP bodoval jen čtyřikrát, nejvíce za devátou pozici na libereckém můstku v lednu.

"Jednoznačně na to má, ale potřebuje mít štěstí a musí mu vanout optimální vítr," tvrdí Matura. Ani jeden z dalších nominovaných českých skokanů se přes 200 m nedostal. Přes neúspěchy v sezóně obsadí i soutěž týmů, kterou si bez valného výsledku zkusili o víkendu ve Willingenu. Na devátém místě udolali jen skokany Kanady, Běloruska a Číny. Tánczosovým přáním je umístění do osmé příčky. "Chci, abychom dokázali, že tam patříme," dodává Tánczos.

Reklama