Hlavní obsah

Norové si v Planici doletěli pro zlato

PLANICA

Norští reprezentanti ovládli světový šampionát v letech na lyžích ve slovinské Planici. Po sobotním individuálním triumfu Roara Ljökelsöye, dosáhlo na zlato i norské družstvo ve složení Björn-Einar Romören, Sigurd Pettersen, Tommy Ingebrigtsen a šampión Ljökelsöy. Češi se opět neprosadili.

Článek

Kvarteto norských borců nasbíralo celkem 1704,1 bodu, což bylo o sedm víc, než druzí Finové. Bronzové medaile si z mamutího můstku v Planici odvážejí Rakušané.

Ještě před posledním střídáním skokanů přitom v čele soutěže byli Finové. "Po svém druhém skoku jsem se cítil opravdu špatně, ale doufal jsem, že všechno nakonec dopadne dobře. Zisk titulu byl neúžasnějším okamžikem mého života," komentoval dramatický průběh závodu Ingebrigtsen, mistr světa z roku 1995 z kanadského Thunder Bay.

O zlatých medailích pro norské skokany rozhodl svým druhým pokusem vítěz soutěže jednotlivců Ljökelsöy, který letem dlouhým 223,5 metru o dvanáct metrů porazil Fina Janne Ahonena.

Čeští skokané Lukáš Hlava, Jan Mazoch, Jan Matura a Jakub Janda zůstali spolu s Bělorusy za branami prvního kola. Osmičku postupujících do finále uzavřeli Poláci, za nimiž Češi zaostali o patnáct bodů.

Ahonenův kolega z finské reprezentace Veri-Matti Lindström do posledního skoku doufal ve vítězství. "Byla to opravdu napínavá soutěž, při skocích ostatních jsem byl nervóznější, než když jsem skákal sám. Když Ljökelsöy dolétl tak daleko, doufal jsem, že Janne předvede to samé. Ale jeho skok nebyl dokonalý," hledal příčiny porážky dvacetiletý skokan.

Z českého kvarteta si vedli nejlépe Matura s Jandou, kteří dolétli shodně na hranici 193,5 metru. Za nejdelším letem soutěže, který předvedl Nor Romören, ale zaostali o 33,5 metru. Nemluvě o Hlavovi, kterému rozhodčí naměřili jen 158,5 m.

Výsledky - družstva:
1.Norsko (Romören, Pettersen, Ingebrigtsen, Ljökelsöy)1711,8 b.
2.Finsko (Kiuru, Lindström, Hautamäki, Ahonen)1704,1
3.Rakousko (Widhölzl, Goldberger, Loitzl, Morgenstern)1620,8
4.Německo1606,4
5.Japonsko1503,4
6.Slovinsko1404,5
...9.ČR (Hlava, Janda, Mazoch, Matura)674,9

Reklama

Související témata: