Hlavní obsah

Valenta skončil na úvod SP třetí

MT. BULLER

Akrobatických lyžař Aleš Valenta skončil třetí v zahajovacím závodu Světového poháru. Sobotní soutěž akrobatických skokanů v Australském středisku Mt. Buller vyhrál Švýcar Martin Walti před Číňanem Chan Sien-pcheng.

Článek

Valentovi se v Bulleru daří. Na stupních vítězů zde stál již potřetí, v letech 1999 a 2000 obsadil shodně druhé místo. Celkově získal v seriálu Světového poháru medaili podeváté v kariéře.

"Jsem rád, že jsem skončil třetí, protože jsem trénink směřoval k dopadům, což fungovalo, a to je důležité," řekl ČTK Valenta, jenž uspěl i přes potíže s kolenem, které ho bolí od úterního tréninku, a musí je pravidelně ledovat. "Čeká nás docela dobrá sezona," odhadl trenér Pavel Landa.

Olympijský vítěz ze Salt Lake City předvedl dvakrát trojné salto se čtyřmi vruty. V prvním skoku udělal dva vruty v prvním saltu a průběžně figuroval na druhém místě. Ve druhém kole ale přetočil dopad a skončil třetí. "Chyba ho stála první místo," litoval Landa.

V Bulleru je teplo a můstek se solí, aby držel, a Valentovi zůstal na odrazu sníh. "Zatahalo ho to za nohy. Provedení to neovlivnilo, ale koncentraci na dopad ano," vysvětlil trenér.

Při závodu foukal nepříjemný vítr, který se často měnil. Valenta se s tím vypořádal a skákal z vysokých nájezdových rychlostí. "Začínám být skokan v jakémkoli počasí. Už nezmatkuji jako dřív, když bývalo škaredé počasí," uvedl Valenta.

V letní přípravě se začal dříve věnovat skokům s větší obtížností, hodně piloval pět vrutů. "Nemám naskákáno víc než jindy, ale tréninky jsou kvalitnější a myslím, že se to projevilo," řekl akrobat.

V neděli je na pořadu druhý závod Světového poháru.

Soutěž žen vyhrála Australanka Lydia Ierodiaconouová před krajankou Jacqui Cooperovou, které se vydařil návrat na můstky. Bývalá mistryně světa a vítězka Světového poháru dva a půl roku po operaci kolena nezávodila. Třetí byla Ruska Anna Zukalová.

Výsledky:
Muži:
1. Walti (Švýc.) 240,68, 2. Chan Sien-pcheng (Čína) 234,21, 3. Valenta (ČR) 230,95, 4. Rijavec (Rak.) 230,83, 5. Pack (USA) 226,48, 6. Archipov (Rus.) 221,94.
Ženy:
1. Ierodiaconouová 201,81, 2. Cooperová (obě Austr.) 171,10, 3. Zukalová (Rus.) 166,80, 4. Kuo Sin-sin 166,71, 5. Li Ni-na 165,94, 6. Čcheng Šuang (všechny Čína) 157,70.

Reklama