Hlavní obsah

Kraus stále nemá doma konkurenci. Dejte mladým čas, vyzývá

Praha

V sobotu mu bude 38 let, přesto je Tomáš Kraus i nadála neohroženou jedničkou českého skikrosu. A téměř o generaci mladším soupeřům zdatně vzdoruje i na tratích Světového poháru. Byť na ten poslední závod by radši zapomněl, po dvou letech se mu v německém Bischofswiesenu stalo, že vypadl v kvalifikaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Kraus

Článek

Co se v nedělním závodě stalo?

Trať byla brutálně rozbitá, těžké zatáčky se jely ve velké rychlosti a já měl pochroumané koleno. Nateklo mi už v sobotu, kdy jsem ještě malé finále dojel, ale druhý den už jsem koleno nemohl pořádně ohnout. Zvolil jsem taktiku, že kvalifikaci sjedu na jistotu a pak aspoň odstartuju, ale nevyšlo to asi o dvě setiny. Tolik mě tedy vyřazení nemrzelo, nechtěl jsem si zničit koleno úplně.

Kdy jste si ho poranil?

Asi při špatném dopadu v Kanadě. Měsíce jsem neměl s kolenem problém, takových dopadů mě potká spousta, ale začalo mi natékat. Ve spojení s blbou tratí vznikl problém, ale vyšetření ukázalo, že vaz je v pohodě, mělo by to brzy odeznít.

Nepřemýšlel jste, že byste vynechal poslední tři závody Světového poháru? Letošní sezónu jste chtěl stejně zasvětit především testování...

To ano, ale pořádně testovat můžu jen při Světových pohárech, nikde jinde není taková konkurence...Odjedu to a přes léto se dám dohromady.

Před sezónou si český tým pořídil věrnou kopii startovací brány ze Světového poháru, projevilo se to pozitivně na vašich startech?

Brána určitě pomohla, i když se tyhle efekty projevují až se zpožděním. Teď navíc začali testovat automatického startéra. Mašinka vám odměří ten pětivteřinový interval a byli jsme šokování, jak je dlouhý, protože člověk to měl tendenci spouštět dřív. Příští sezónu už by se to mělo používat pořád.

Stále jste jediným českým skikrosařem, který dokáže ve Světovém poháru pravidelně bodovat. Jak vidíte budoucnost českého skikrosu?

V holkách je teď Nikol Kučerová po operaci holení, jak se dostane do pořádku, bude zase vysoko. A ostatní? Pořád se to zhušťuje, časový interval mezi 1. a 32. místem je pořád užší. Dejte těm mladším čas, když se bude takhle pokračovat, budou to dál brát vážně, do těch závodů začnou postupovat. Kluci už umí z Českého poháru jezdit ve čtyřkách, ale uspět ve svěťáku je teď fakt těžké.

Co vás čeká po sezóně? Chystáte něco ve stylu cesty na Aljašku, kde jste s parťáky před dvěma lety natáčeli freeridový film?

Jedeme na Island na heliskiing, slyšel jsem na to dobré reference, i když Robin Kaleta o tom prý nikdy neslyšel, což mě zaskočilo. (úsměv) Něco tam i natočíme, i když to nebude klasický dokument.

Příští sezónu by se mohl do Česka po sedmi letech vrátit Světový pohár ve skikrosu. Je to pro vás lákává představa?

To by byla bomba. Skikros se za těch sedm let zase hodně posunul a byl bych moc rád, kdyby se ho zase podařilo ukázat lidem tady.

Reklama