Hlavní obsah

Čeští lyžaři vyrážejí s batohem na Birkebeinerrennet

Rena, Praha

Všichni tři elitní čeští laufaři balí batohy na těžký Birkebeinerrennet, nejslavnější norský lyžařský maratón 54 km klasicky z Reny do Lillehammeru. Na počest záchrany malého prince Haakona v roce 1204 všichni lyžaři nesou na zádech batůžek o váze 3,54 kila.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Stanislav Řezáč.

Článek

„Dovažuju kamínky zabalenými v tlustém papírovém katalogu," říká Stanislav Řezáč, který tu vyhrál již loni a v letech 2008 a 2005. „Vozím už asi šest let stejný batoh. Jen se mi zdá, že mi každým rokem v garáži nějak ztěžkne," dodává s úsměvem závodník Patria Direct teamu.

„Mám nový trekový, přímo na míru podle velikosti. Podle pravidel tam musí být bunda, náhradní triko, vosk, jídlo a pití. Rozhodčí vás může zkontrolovat," vypráví Martin Koukal, člen rakouského Skinfitu, před svou birkebeinerrovskou premiérou.

V kopcích okolo Lillehammmeru, dějiště zimní olympiády v roce 1994, bude teplo. „Bývá tu vždycky deset pod nulou. Ale dnes odpoledne bylo osm nad. Tyhle srajdy nejsou na mě, boří se to," stěžoval si Řezáč v „plné polní", vážící 88 kilo. Lyže ale svěřil do péče norských servismanů. „Vyznají se, znají to tu, navíc bydlí nahoře v kopích. Já ani takové vosky nemám."

Koukal testoval navíc tvrdost lyží, protože i jeho váha stoupne o čtyři kila."Unavenej nejsem, budu bojovat," slibuje poté, co ho dvě kolize zastavily minulou neděli na švýcarském Engadinu.

Tratě míří do přírody, občerstvovači tedy mohou podpořit své jezdce jen na 7. a pak až na 40. kilometru. Z Čechů jede i Petr Novák z Patria Direct teamu.

FIS Marathon Cup už je rozhodnutý, druhý triumf v kariéře získal letos Řezáč. Jenže závod patří i do prestižnější Ski Classics, kde český lyžař také obhajuje prvenství. Na druhého Jörgena Auklanda má však náskok 158 bodů. Vítěz tady bere 200, pátý v pořadí 90. Na první místo může dosáhnout teoreticky ještě pět jezdců, ještě Švédové Johnsson, Brink a Ahrlin. Posledním finále skončí série za dva týdny v norském Norefjellu.

„Bude to hodně těžký, ale chci vedení udržet," tvrdí Řezáč. Proti němu pojedou všechna slavná zdejší esa – Auklandi. Alsgaard, ale i mistr světa ze Sappora 2007 Hjelmeset či vítěz klasické padesátky světového poháru na Holmenkollenu minulou sobotu Rönning.

Reklama