Hlavní obsah

OBRAZEM: Cuche dal lyžování sbohem v retro stylu

Schladming/Praha

Dřevěné lyže, vlněný svetr, čapka a ruksak na zádech. Jako lyžník z počátku minulého století se švýcarský sjezdař Didier Cuche po 19 letech loučil se svojí bohatou kariérou při finále Světového poháru ve Schladmingu.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Lyžař Didier Cuche se rozloučil s kariérou v retro lyžařském oblečení a na dřevěných lyžích.

Článek
Fotogalerie

Čtyřnásobný vítěz malého křišťálového glóbu za sjezd se obřím slalomem na pradávných prkénkách spouštěl s velkým respektem, co chvíli se zastavil a pozdravil s některým z členů svého týmu. „Mísí se ve mně všechny možné emoce. Lyžování miluju, ale motivaci na pokračování už nemám dost a cítím, že je čas odejít," prohlásil sedmatřicetiletý Cuche po závěrečném z 368 závodů své kariéry.

A v cílovém prostoru i s vybavením z muzea zimních sportů s jistotou předvedl své charakteristické gesto: vykopnutí a následné chycení lyže. Na jeho počest se pak podobný kousek snažili napodobit téměř všichni závodníci, ale s mizernou úspěšností. V cíli Cuche vyndal z batohu svoji helmu a rukavice a obdaroval jimi nadšené fanoušky. Po exhibiční rozlučkové jízdě ale přišel boj o body, ve hře totiž stále byl Velký křišťálový glóbus pro nejlepšího sjezdaře sezóny. O jménu jeho majitele se však s definitivní platností rozhodlo až pár desítek minut po skončení sobotního obřího slalomu.

Rakušan Marcel Hirscher se triumfem v závodě posunul na první místo před Beata Feuze ze Švýcarska, ale teoreticky ještě mohl být předstižen. Jenže specialista na rychlostní disciplíny Feuz v sobotu vpodvečer oznámil, že se teoretické naděje vzdává a do slalomu nenastoupí. Třiadvacetiletý Hirscher vyhrál velký glóbus jako první Rakušan po šesti letech.

O celkový triumf mohl bojovat i v nedělním slalomu, ale závod nedokončil. „Po včerejšku to pro mě nebylo snadné. Soustředil jsem se na souboj s Beatem a už mi došla energie," přiznal. Malý glóbus za slalom si zajistil Švéd André Myhrer, chorvatský vládce první poloviny sezóny Ivica Kostelič tak zakončil sezónu bez jediné trofeje.

Reklama

Související témata: