Hlavní obsah

Loučení se zimou. Mistry jsou Magál a Nývltová

Horní Mísečky

V atmosféře sněhových vánoc skončila na Horních Mísečkách sezona běžců na lyžích. Mrzlo, jelo se na čerstvém prašanu. V mistrovských maratonech už 85. Hančova memoriálu kralovali Jiří Magál z Dukly Liberec a Eva Nývltová z Olfin Vela Trutnov.

Foto: SL ČR

Jiří Magál

Článek

Byla to však dlouho vyrovnaná bitva, na 10. i 20. km vedl ještě Horyna, na 30. km se držel na špici Razým, až v závěru šel do čela favorit Magál. „Nejely mi úplně ideálně lyže a protože se nemohlo měnit jako při svěťáku, musel jsem za to vzít sám. Ve čtvrtém kole v kopci jsem nastoupit a přes 10 km do toho pral. Získal jsem náskok přes minutu, ale začalo chumelit, musel jsem pořád jet, abych neztratil. Bylo to pomalý a těžký," říkal zkušený 35letý člen bronzové olympijské štafety.

„Kdybych v prosinci po Davosu neonemocněl a předvedl na Tour de ski nějaký výsledek, byla by to možná nejlepší sezona. Hodně jsem bodoval, a dnes je to mnohem složitější se prosadit ve vyrovnaném poli. Chybí jen jeden velký zvonivý výsevek, co by potěšil navíc," hodnotil sezonu. „Měsíc si dám úplně pauzu, rád bych pak určitě chodil běžecké vrchařské závody přes léto, možná dám i nějaké kolo," dodal.

Horyna získal stříbro, Razým bronz. Čtvrtý skončil laufař Ročárek, pátý nejlepší sdruženář Dvořák a ještě desátý už bývalý reprezentant a vítěz sdruženářských světových pohárů Rygl. Ten porazil i další kombiňáky Churavého a Slavíka. Chyběli zraněný Bauer, nemocný Jakš a sprinter Kožíšek, jehož ještě čeká túra v Rusku.

Mezi ženami vzplála na 30 km bitva mezi reprezentantkami Evou Nývltovou a obhájkyní Ivanou Janečkovou. Bronz nakonec vybojovala biatlonistka Veronika Vítková.

Mistrovství ČR v běhu na lyžích 50 km muži: 1. Magál 2:12:39,4, 2. Horyna – 1:00,8, 3. Razým (vš. Dukla Liberec) -2:00,6. 30 km ženy: 1. Nývltová (Olfin Vela Trutnov) 1:27:44,0, 2. Janečková (SK Jablonec) -8,9, 3. Vítková (SKP Jablonec) -2:44,4.

Kompletní výsledky na: http://sport-casomira.cz/doc/2012/HM-DOS-V-120401.pdf

Reklama