Hlavní obsah

Skokanské můstky pojmenují po Raškovi

Areál Jiřího Rašky. Tak se bude od 1. září jmenovat areál skokanských můstků Horečky ve Frenštátě pod Radhoštěm. Slavnostní přejmenování místa, kde olympijský vítěz a frenštátský rodák možná strávil největší díl svého života, se uskuteční v rámci prvního ročníku Memoriálu Jiřího Rašky, který bude zároveň republikovým šampionátem.

Článek

K přejmenování areálu dojde necelých osm měsíců po smrti prvního českého vítěze na zimních olympijských hrách. „Byl to společný nápad. První podnět přišel od sportovců, skokanů, od TJ. Rodina s tím souhlasila," popsala starostka Zdeňka Leščišinová (SNK naše Beskydy). Dodala, že vedení radnice pojmenovat skokanský areál po Raškovi přivítalo. „My, jako město, to podporujeme i finančně, dáváme peníze na desku, které bude při tom přejmenování odhalena," prozradila s tím, že nic dalšího ve Frenštátě, jako škola či ulice, nebude v současné době po Raškovi pojmenováno.

Přejmenování areálu spojili frenštátští skokané s tradičními skokanskými závody na můstku umělou hmotou, které se ve městě poprvé konaly v roce 1973. Letos se klání bude jmenovat Memoriál Jiřího Rašky & Mistrovství České republiky a pořadatelé počítají s hvězdnou účastí. Mezi pozvanými nechybí čtyřnásobný olympijský vítěz Simon Ammann ze Švýcarska, Polák Adam Malysz, mistr světa v letech na lyžích Slovinec Robert Kranjec či rakouský olympijský medailista Andres Kofler. „Na Memoriál Jiřího Rašky se chystají také A teamy Polska a Itálie," prozradil předseda organizačního výboru Roman Klíma.

Raškův vnuk a jeden z iniciátorů memoriálu Jan Mazoch míní, že kdyby dědeček žil, byl by z přejmenování skokanského areálu po svém jménu hodně nadšený. „Můstky byly postaveny vlastně díky dědovi, protože se dokázal prosadit ve světě a určitě by mu to udělalo velkou radost," potvrdil s tím, že i pro něj samotného to hodně znamená, že se něco bude jmenovat po jeho dědovi. „Mám přece v sobě jeho krev."

K memoriálu Mazoch poznamenal, že věří, že se v budoucnu stane prestižním podnikem. „Je to první ročník, našim záměrem je obnovit slávu frenštátského skoku, vlastně nejen frenštátského, ale skokanskou tradici celého regionu. A tenhle závod nám k tomu snad pomůže," naznačil a dodal, že osobně pozval do Frenštátu Malysze, Kranjece či Ammanna. „Čekám, jak se kluci rozhodnou. Věřím, že někdo z těch významných jmen přijede."

Reklama