Hlavní obsah

Zemřel Jan Weisshäutel, který stál u začátku kariéry Kateřiny Neumannové

Možná ještě v mlze a vánici v lesích a na pláních okolo milovaného Holmenkollenu zahlédnete jeho ducha. Živou postavu v plné formě a s úsměvem na tváři už nikdy. Jan Weisshäutel, významná osobnost českého běhu na lyžích, zemřel včera po krátké těžké nemoci přesně týden před 69. narozeninami.

Foto: Sport.cz

Jan Weisshäutel

Článek

Bývalý závodník, později trenér, manažer, obchodník, stále podporovatel českého lyžování. A především srdcař, co měl rád lyže a hory.

„Celý život pomáhal lyžování," vzpomíná na něj Stanislav Henych, držitel stříbrné medaile v běhu na lyžích z mistrovství světa ve Falunu 1974. Právě tam patřil Weisshäutel mezi nejlepší členy jeho servismanského týmu.

Díky jeho nasazení se vydala začátkem devadesátých let minulého století na svoji zlatou cestu Kateřina Neumannová. „Stál zásadně u začátku mé kariéry. Postaral se o to, že jsem se mohla začít připravovat sama s trenérem Frühaufem mimo družstvo. A taky mě přivedl k lyžím madshuskám, na nichž jsem jezdila patnáct let. Ale hlavně zůstal napořád kamarádem. Ani nemůžu říct, jak mi bude chybět," uvedla zdrceně.

V posledních sezonách stál u zrodu Patria Direct teamu, ušitého na míru dálkaři Stanislavu Řezáčovi. Ještě v lednu s ním odjel estonský Tartu maraton. Cestoval po golfových hřištích po světě. A nadále řídil svoji firmu Sprint, která na český trh začala vozit kvalitní lyžařský materiál norských značek Madshus, Swix a dalších.

Dříve působil také jako učitel tělocviku na lékařské fakultě UK a založil zde Klub společenského lyžování...

Všude, kde se objevil, šířil dobrou náladu a pozitivní pohled na svěr.

Bude nám scházet. Čest, anebo spíš Skol! jeho památce.

Reklama