Hlavní obsah

Čeští biatlonisté zahájili sezonu třetím místem ve smíšené štafetě

Östersund
Aktualizováno

Čeští biatlonisté zahájili sezónu, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, třetím místem v závodu smíšených štafet ve švédském Östersundu. Před kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec se v úvodním dílu Světového poháru dostalo pouze vítězné Rusko a druhé Norsko.

Foto: Petr Horník, Právo

Český biatlonista Michal Šlesingr

Článek

Češi se tak v mixu dostali na stupně vítězů po necelém roce. Naposledy byla čtveřice ve stejném složení, pouze se Šlesingrem jako finišmanem, druhá loni v prosinci v Hochfilzenu.

Důležitý krok k umístění na pódiu udělala na druhém úseku Soukalová, jež převzala štafetu od Vítkové na devátém místě a předávala Šlesingrovi jako čtvrtá. Nejlepší český biatlonista vytáhl družstvo na druhé místo a vyslal Moravce směrem ke stupňům vítězů.

Českého finišmana sice předstihl hvězdný Nor Emil Hegle Svendsen, třetí místo však Moravec i díky pouze jednomu dobíjení v poklidu uhájil o 11,5 sekundy před čtvrtým Německem. Rusové porazili Norsko o 21 sekund, Češi byli zpět o další čtvrtminutu.

Dnešní závod byl prakticky generálkou na boj o světové medaile, neboť další smíšené štafety se pojedou až začátkem února právě na úvod šampionátu v Novém Městě.

Světový pohár pokračuje v Östersundu ve středu mužským vytrvalostním závodem na 20 km.

Úvodní závod SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):
Smíšené štafety (2x6 km + 2x7,5 km):
1. Rusko (Zajcevová, Viluchinová, Volkov, Usťugov) 1:12:41,3 (0 tr. okruhů/6 dobíjení)
2. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Bjöntegaard, Svendsen) -21,2 (0/10)
3. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) -36,4 (0/8)
4. Německo -47,9 (2/4)
5. Francie -52,7 (2/8)
6. Slovinsko -1:32,1 (0/11)

Reklama