Hlavní obsah

Návrat bronzové štafety? Nejdřív v Soči. Koukal dá teď přednost laufům

Praha

Jejich bronz na olympiádě ve Vancouveru měl punc senzace. Kvarteto Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal parádním výkonem zaskočilo lyžařský svět. Jenže na štafetový úspěch se nedaří navázat, v nové sezóně se tato čtveřice společně zřejmě vůbec nepředstaví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Koukal (vpravo) a Lukáš Bauer se v této sezóně ve štafetě téměř jistě nepotkají

Článek

Při startu nového ročníku Světového poháru ve švédském Gällivare dojela v neděli česká štafeta třináctá, daleko za nejlepšími. Z medailové sestavy zbyla jen polovina závodníků: Bauer s Magálem. Jakš si léčí zlomené žebro, Koukal už druhou sezónu preferuje distanční závody před Světovým pohárem.

Jedno volné místo

Přesto si trenér českých běžců na lyžích Miroslav Petrásek vytknul štafetu jako jednu z priorit pro tuto sezónu. „Poslední dva roky se nám nevedly, rádi bychom to napravili,“ připomíná mimo jiné osmé místo z loňského mistrovství světa. „Štafety jsou vždycky vizitka týmu, pro nás jsou prestižní. Rádi bychom na ten výsledek z Vancouveru ještě navázali,“ přitakává Jakš.

Pokud budou on, Bauer a Magál zdraví, měli by mít účast v sestavě jistou. O zbylé místo by měli bojovat Dušan Kožíšek, Aleš Razým a Ondřej Horyna. Petrásek ale připouštěl i návrat Koukala. „Když bude cítit, že má formu, domluvíme se a může si zajet závod s kluky. Když je porazí, může ve štafetě být,“ nastavil pravidla.

Nabitý kalendář

Bývalý mistr světa na 50 km volně ale jeho nabídku zřejmě nevyslyší, přednost dostanou laufy. „Kalendář je nabitý a není pro mě moc možností, kde bych tu výkonnost mohl prokazovat,“ tvrdí Koukal.

„Letos je po dlouhých letech ve FIS Marathon Cupu víc závodů bruslením, a tak je pro mě cílem uspět v celkovém hodnocení,“ vysvětluje člen rakouského týmu Skinfit.

Šance na změnu priorit není velká. „Můžu chytit nějakou nemoc, cíle ve FIS Marathon Cupu padnou a otevře se možnost kvalifikovat se na nějaký závod. Ale to je rezervní scénář, hlavní vypadá jinak,“ přiznává.

S týmem už se domluvil

Koukalovi se totiž nechce rozbourávat program sezóny kvůli jedinému startu. „Na mistrovství světa ve Val di Fiemme pro sebe nevidím individuální závod. Padesátka se jede klasicky, což není můj šálek čaje,“ říká čtyřiatřicetiletý lyžař, jenž upřednostňuje bruslení.

Za rok to bude jiné. „V Soči je padesátka volně, tak už jsme se s týmem bavili o možnosti, že bych měl za rok upravený program, jako má teď u nás Slovák Martin Bajčičák. To bych se chtěl pokusit zabojovat o padesátku i štafetu,“ vytkl si za cíl pro olympijský rok, kdy by tak o obhajobu bronzu mohla bojovat totožná čtveřice, která závodila ve Vancouveru.

Reklama