Hlavní obsah

Královna Vonnová vyhrála v Lake Louise i druhý sjezd. Marsaglia triumfoval v super-G

Beaver Creek
Aktualizováno

Lyžařská královna Lindsey Vonnová je v Lake Louise k neporažení. V sobotu vyhrála i druhý sjezd v sezóně Světového poháru. Krajanku Stacey Cookovou navzdory chybě a výraznému zpomalení porazila o půl sekundy a připsala si 55. dílčí triumf v seriálu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Matteo Marsaglia

Článek

"Asi jsem do zatáčky najela moc rychle a málem jsem skončila v ochranné síti. Možná jsem před tím měla zpomalit," řekla Vonnová, která po chybě málem zastavila, pak ale půlsekundovou ztrátu na Cookovou dokázala smazat.

"Řekla jsem si: Ok, je po všem. Zkusím alespoň jet co nejrychleji. Také jsem měla dobře připravené lyže a na rovinkách jsem nabírala rychlost," přidala osmadvacetiletá Vonnová, která načala druhou desítku sjezdařských vítězství na sjezdovce v Lake Louise, kde se letos neúspěšně snažila dostat i do mužského závodu.

V historické tabulce podle počtu vyhraných závodů v SP se Američanka posunula na druhé místo. O něj se Američanka dělí s bývalou švýcarskou lyžařkou Vreni Schneiderovou, lepší je pouze Rakušanka Annemarie Moserová-Pröllová s 62 triumfy.

Vonnová také o jeden triumf překonala výkon někdejšího rakouského sjezdaře Hermanna Maiera. "Byl to můj vzor. Nemůžu uvěřit, že mám 55 vítězství," uvedla Vonnová.

Cooková zaostala o 52 setin, Marianne Kaufmannová-Abderhaldenová ze Švýcarska na třetím místě byla ještě o desetinu pomalejší. "Lindsey je jediná, kdo takovou chybu dokáže napravit. Když jsem ji viděla, tak jsem si říkala, že já bych to nedovedla," řekla Cooková.

Marsaglia ovládl závod plný pádů

Superobří slalom v Beaver Creeku poznamenaný řadou pádů vyhrál italský lyžař Matteo Marsaglia a zaznamenal první triumf ve Světovém poháru. Sedmadvacetiletý závodník zvítězil na sjezdovce Birds of Prey s náskokem 27 setin sekundy před Norem Akselem Lundem Svindalem. Třetí skončil Rakušan Hannes Reichelt s odstupem sedmi desetin.

"Věděl jsem, že v super-G na to mám. Už v minulé sezoně se mi dařilo," konstatoval Marsaglia, jehož dosavadním nejlepším výsledkem byla dvě čtvrtá místa, právě v superobřím slalomu a superkombinaci. "Cítím se v super-G skvěle, a když si člověk věří, může si dovolit riskovat. Je třeba jet na riziko a mít štěstí," uvedl.

Řada lyžařů nástrahy trati nezvládla. Ošklivý pád potkal Rakušana Maxe Franze startujícího s číslem deset, jenž byl dokonce krátce v bezvědomí. První vyšetření v nemocnici však žádné zlomeniny či vážnější zranění neodhalilo.

Na zemi skončil hned první závodník Němec Stephan Keppler, jenž vyvázl s monoklem a potlučeným celým tělem. "Hlava je naštěstí v pořádku," konstatoval s úsměvem.

Světový pohár ve sjezdovém lyžování v Beaver Creeku (USA):
Muži - superobří slalom:
1. Marsaglia (It.)1:14,68
2. Svindal (Nor.)-0,27
3. Reichelt (Rak.)-0,70
4. Ligety (USA)-0,74
5. Heel (It.)-0,88
6. Jansrud (Nor.)-0,90
7. Mayer (Rak.)-0,99
8. De Tessieres-1,11
9. Mermillod Blondin (oba Fr.)-1,19
10. Hudec (Kan.)-1,26
Světový pohár ve sjezdovém lyžování v Lake Louise (Kanada):
Ženy - sjezd:
1. Vonnová1:52,90
2. Cooková (obě USA)-0,52
3. Kaufmannová-Abderhaldenová (Švýc.)-0,62
4. Marchandová-Arvierová (Fr.)-0,82
5. Merighettiová (It.)-1,13
6. Höflová-Rieschová (Něm.)-1,22
7. Weiratherová (Licht.)-1,24
8. Fenningerová (Rak.)-1,26
9. Mancusová (USA)-1,46
10. Mazeová (Slovin.)-1,67

Reklama