Hlavní obsah

Volej Zadara, dobírají si Koudelku. Skokana ale učil trpělivosti rakouský trenér Schallert

Praha

Pět individuálních startů, žádný bod. Tristní bilance Romana Koudelky z úvodu sezóny k optimismu před Turné čtyř můstků nevybízí. Jenže záchranný program, který 23letý skokan spustil s rakouským koučem Richardem Schallertem, dodal Koudelkovi novou naději.

Foto: Sport.cz

Roman Koudelka při tréninku v rakouském Seefeldu.

Článek

Dokázal jste se během Vánoc od myšlenek na skoky oprostit?

Docela jo, s Ritchiem Schallertem jsme se dohodli, že bude lepší skoky z hlavy vypustit a oddechnout si.

Těšíte se vůbec na Turné, nebo jste spíš netrpělivý, jestli forma konečně dorazila?

Těším se. Teď nejsem v pozici, že bych se musel něčím stresovat. Nemám žádný bod, očekávání nejsou velká, tak by mi to mohlo pomoc se vrátit k lepším výsledkům.

Co s vámi Schallert během tréninků v Seefeldu prováděl?

Hodně jsme se snažili na suchu odstranit chyby především v nájezdu. Neměl jsem rozloženou váhu na obě nohy, ale spíš 70 procent na třicet, takže jsem se odrážel vlastně z jedné nohy.

Náprava této chyby by vás tedy hned mohla vrátit mezi elitu?

Ritchie říkal, že by forma měla jít nahoru směrem k mistrovství světa, nečekám na Turné výsledky jako vloni (celkově páté místo – pozn. red.). Ale náš sport je nevyzpytatelný, jeden skok může znamenat obrat o 180 stupňů.

Jste tedy smířený s tím, že na boj o stupně vítězů si ještě zřejmě budete muset počkat?

Psychicky na tom nejsem špatně, mám chuť skákat a trénovat, jen musím být trpělivý. Což je u mě někdy problém, chtěl bych všechno hned, ale nezbývá mi nic jiného.

Jak vás vůbec napadlo Schallerta oslovit?

Bavil jsem se s trenérem Plecháčem, že by to nebylo špatné, podnět přišel i od reprezentačního kouče Jiroutka a pana Jozífka (šéf skokanského úseku svazu – pozn. red.). Já z toho byl nadšený, s Ritchiem jsme si padli do oka, už když trénoval naši reprezentaci.

Budete spolupracovat i během Turné?

Nevím, Ritchie mi na rovinu řekl, že do toho nechce Davidu Jiroutkovi fušovat. Uznává ho a ví, že s námi měl vloni super sezónu. Spíš jsme domluveni s Davidem, že mi bude pár věcí hlídat.

Český trh před Vánoci zaplavily reklamy jednoho telefonního operátora, jejichž hlavním tématem jsou právě skoky. Slýcháte i vy často hlášky typu „volej Zadara“?

Slýcháme a i my mezi sebou je dost používáme. Ty reklamy jsou vtipné a povedené a je dobře i pro skoky, že se díky nim zviditelní. I když občas už to začíná být až protivné, když s tím každý hned začíná…

Reklama