Hlavní obsah

Razým prošel do vyřazovací části sprintu klasicky v Liberci

Liberec
Aktualizováno

Běžec na lyžích Aleš Razým potvrdil výtečnou formu z posledních týdnů postupem do vyřazovací části sprintu klasickou technikou na Světovém poháru v libereckém Vesci. V kvalifikaci byl čtrnáctý se ztrátou 5,35 sekundy na nejrychlejšího a ve 14:40 nastoupí do čtvrtfinále.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Aleš Razým na trati v Liberci.

Článek

Nejrychlejší byl favorizovaný Švéd Emil Jönsson. O 32 setin za ním zaostal Nor Eirik Brandsdal, třetí byl Fin Anssi Pentsinen.

Razým se v cíli spokojeně usmíval a byl rád, že se jako většina běžců rozhodl pro klasické lyže. "Ty dva kopce za sebou jsou docela těžké. 'Máza' byla z mého pohledu hranová na stoupání, ale zvládl jsem to dobře, jen jednou jsem po své chybě podklouzl," řekl běžec.

Své ambice nechtěl Razým před vyřazovacími boji odhadovat. Zkušenosti z nich v poslední době velké nemá, protože od roku 2008, kdy skončil jedenáctý ve sprintu v Davosu, je ve třicítce teprve podruhé. "Bude docela náročné něco vymýšlet, ale trať je férová. Když bude člověk moci, může si předjet," uvedl Razým.

Kožíšek až sedmapadesátý

Nikdo další z českých běžců už nepostoupil. Dušan Kožíšek zajel 57. čas. "Je mi příšerně, takhle jsem se dlouho nezmáčkl, sotva stojím na nohou," sdělil Kožíšek s hlavou opřenou o zábradlí. "Cíle jsem si nedával vysoké, protože klasiku obecně nemám rád, ale měl jsem to dobře rozjeté. Hlásili mi po prvním kole kolem patnáctého místa, ale chybělo mi v závěru," dodal.

Žádné české běžkyně se do vyřazovacích bojů nedostaly. Nejlepší byla podle očekávání Eva Nývltová-Vrabcová, která na 40. místě ztratila více než 11 sekund na vítězku. "Když jsem se dozvěděla, že jedeme jenom jedno kolo, tak jsem věděla, že to na postup nebude. Abych zajela dobře sprint, tak potřebuju, aby se jelo přes 3,5 až 4 minuty. Dvě minuty to absolutně nestíhám," řekla.

Nejrychlejší byla Finka Mona-Lisa Malvalehtová, která o 3,35 sekundy porazila polskou favoritku Justynu Kowalczykovou, vítězku Tour de Ski.

Reklama

Související témata: