Hlavní obsah

Krásná satisfakce! Ani mi to ještě nedochází, jásal Matura nad japonským víkendem snů

Sapporo
Aktualizováno

Pohádkový víkend! Ve 32 letech si skokan na lyžích Jan Matura splnil sportovní sen. A hned dvakrát! Dosud nikdy v kariéře se nepostavil na stupně vítězů, teď v Sapporu opakovaně shlížel na světovou elitu z toho nejvyššího…

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Jan Matura má hned dvojnásobný důvod k radosti. Na vítězné závody v Sapporu jen tak nezapomene.

Článek

Jak se dá označit víkend, který jste v Japonsku právě prožil?

Jako něco neuvěřitelného. Věděl jsem, že mi v poslední době skoky vycházejí, ale že dvakrát vyhraju? To mě nenapadlo ani náhodou, je to pro mě obrovské překvapení a krásná satisfakce za celou kariérou.

Které vítězství bylo sladší? To premiérové, nebo to nedělní, kterým jste stvrdil báječný víkend?

Asi to první, které bylo naprosto nečekané. V neděli už jsem si s tím nelámal hlavu, podmínky byly daleko horší, závod se natahoval a já věděl, že bude rozhodovat i štěstí. Povedly se mi dva dobré skoky a já skončil zase úplně nejvýš, z toho jsem měl obrovskou radost. Ty nedělní skoky byly ještě o něco lepší, byl jsem klidnější, protože jsem už věděl, že jsem tu odvedl své maximum a závody si užíval. Věděl jsem, že budu potřebovat i štěstí, abych uspěl.

Na můstku Okurajama se neustále měnily podmínky, točil se vítr. Jsou vaše vítězství o to cennější, že jste dokázal skákat daleko za jakéhokoliv počasí?

Hlavně v neděli nebyly podmínky nejlepší, já je měl spíše průměrné a vytěžil jsem z toho dobré metry. Hodně si cením, že mi to vyšlo. Ani mi to vlastně ještě nedochází...

V obou závodech jste po prvním kole vedl. Ani trochu s vámi necloumaly nervy?

Kupodivu ani ne. Věděl jsem už v sobotu, že když se mi to nepovede, tak si maximálně všichni řeknou, že jsem byl v takové situaci poprvé a neunesl to. Tak jsem si z toho nedělal hlavu a soustředil se jen na dobré provedení skoků.

Už minulý týden v Zakopaném jste se blýskl šestým místem, dodal vám tento výsledek sebedůvěru, kterou jste teď zužitkoval v Sapporu?

Samozřejmě, když se daří, je všechno jednodušší. S jídlem roste chuť, ale pořád to jsou skoky na lyžích, kde záleží na spoustě věcí včetně větru.

Celý rozhovor s Janem Maturou najdete v pondělním Právu.

Reklama

Související témata: