Hlavní obsah

Ně tak bystro, káral Bauer ruské lyžaře v Liberci

Liberec

„A ve Val di Fiemme ně tak bystro," pokáral rusky Lukáš Bauer stříbrného muže čtvrtečního závodu mistrovství světa do 23 let na 15 km volnou technikou. Moc dobře totiž ví, že ho Jevgenij Bělov už prohání i ve Světových pohárech. Tady v Liberci mu společně s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou předal medaili a květinu.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer spojil návštěvu MSJ v Liberci s rodinným výletem. Doprovod mu dělali manželka Kateřina a dcera Aneta.

Článek

Bauer, teď už žijící legenda českého lyžování, vyrazil do Liberce s rodinkou povzbudit své možné následovníky. „Jel Kuba Rádl od nás z Varů. Věřil jsem Jirkovi Horčičkovi, jenže ten onemocněl. Ještě v neděli jsem mu volal cestou z La Clusaz a povídám: Ty nějak sýpeš. To je škoda, měl formu."

Ostatní bohužel moc vysoko nedosáhli, nejlíp byla 30. Karolína Grohová. „Přál jsem jim lepší výsledek," soucítil s nimi muž, který na zdejších okruzích vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství světa 2009, a právě také na klasické patnáctce.

Sám Bauer se juniorských šampionátů zúčastnil dvakrát. „Do Asiaga jsem se nominoval posledním závodem," vzpomíná na rok 1996. A pak ihned sype z hlavy přesné výsledky: 17. na 10 km, 7. ve štafetě a 37. na třicítce. „Rok na to už jsem si jel pro medaili."

Do Canmore v Kanadě málem vyrazil i se svým tehdy čerstvým objevem, nyní manželkou Kateřinou (dříve Balatkovou). „To už je tak dávno," usměje se jeho žena. „Já jsem se tam nakonec nedostala, přednost dostala Jitka Černá."

A tak jí Lukáš přivezl z Kanady stříbro sám. Na třicítce byl ještě Koukal třetí, Magál čtvrtý a společně ve štafetě skončili znovu čtvrtí. Předtím na desítce dojel osmý. „Hned odtamtud jsme letěli ještě s Kocumkou a Hanuškou na mistrovství světa dospělých do Trondheimu."

Srovnat juniorské a seniorské MS nelze

Juniorský a dospělý šampionát podle něho nejde srovnávat. „Tady se většinou poprvé setkáte s nejlepšími na světě, s reálnými tlaky na výsledky, médii. Ale pořád to je, bez urážky „dětské" závodění. Není nutné zajet výsledek za každou cenu, ale poznat to a užít si to," říká.

Možná, že se na ně za čas vrátí s dětmi. Na běžkách už jezdí jeho sedmiletý Matyáš i pětiletá Aneta. „Mates má zatím šupináče, ale za rok už dostane pořádné běžky. A taky si pořád hraje na Northuga. Aneta zase jela v létě ve Špindlu i duatlon. Ale sport si vyberou sami, nikam je netlačím," usmívá se spokojený táta.

Po náročném programu předchozích dní si užívá volnější režim. „Chodím se sklouznout s batohem," vypráví. V rámci přípravy na březnový lauf Birkebeinerrennet v Norsku si zkouší povinnou výbavu, 3,5kilový batůžek, který se vozí jako připomínka příběhu o záchraně královského následníka, maličkého Hakona Hakonsena.

„Dal jsem si tam kotouč z činky a obalil ho bundou. Jinak s batohem jsem nejezdil na výlety ani jako malý kluk. Leda na vánoce takhle vozíme krmení do lesa zvířatům," dodal dobře naložený lyžař.

Reklama