Hlavní obsah

Knop, to je nový Cologna po česku. Možná

Okolo řinčely zvonce, řehtačky a vlály prapory. Cílovou čárou ale projel s prstem na ústech. Díky. Ticho. Mám to za sebou... A sesul se k zemi. Junior Petr Knop vyrovnal jedenáctým místem ve skiatlonu 10 + 10 kilometrů nejlepší výsledek českých běžců na mistrovství světa v Liberci.

Článek

„Jelo se mi dobře," vyprávěl pak spokojeně. Z deváté startovní řady se postupně prodíral kupředu. „Nespadl jsem, nezlomil hůlku, povedlo se." Lyže přezouval na desáté pozici.

Sám se cítí lépe při bruslení. Ale reprezentační kouč Lukáš Krejčí říká, že má lepší klasiku. Takhle možná nejlíp vystihnete jeho vyrovnanost.

„Bylo to hodně těžký. Tajně jsem věřil, že by to takhle nějak mohlo dopadnout. V posledním kopci jsem chtěl ještě nastoupit, ale už mi tuhly ruce i nohy," hodnotil jedenáctou příčku, vyrovnávající sprinterku Grohovou. „Nevnímal jsem to. Jen jsem někde zaslechl, že jsem devátý, tu desítku jsem chtěl udržet. Všichni okolo mi pomohli, občerstvení, servis, vyšlo to."

Mezi juniory jezdí prvním rokem, mezi stejně starými chlapci byl pátý. Před ním přijeli ruští obři, nebo norští stylaři. Jak daleko to má ještě do Světové ho poháru? „Hodně... netlačím se tam, zatím jezdím Alpen Cupy," říká rozumně. „Tři čtyři roky tvrdé práce," dodává reprezentační kouč výběru do 23 let Václav Korunka.

Zbývá nabrat sílu

„Funkčně je na tom výborně. Potřebuje nabrat sílu, svalovou hmotu," dodává trenér Krejčí. V hlavě to má podle něj srovnané, chce to někam dotáhnout. „Nic ho nerozhodí, je to pohodář. Někdy až moc. Včera jsem ho večer musel sjet, že nemá připravená poutka na náhradních holích. Vůbec mu to nevadilo."

Koho vyhlíží jako vzor? „Každého, kdo jezdí dobře," odpovídá. Po delším naléhání přece jen jedno jméno vysloví. Cologna. No jasně, všestranný, technicky skvěle vybavený lyžař. „Jen ty jeho ruce potřebuju," uznává. „A pak ještě výsledky," usměje se znovu.

Knop je vyslancem sportovní rodiny. Oba rodiče pomáhají se šampionátem podél tratí jako dobrovolníci. Jeho maminka Lída, tehdy Klingerová, jezdila v reprezentačním družstvu osmdesátých let u legendárního kouče Cillera a teď dělá mluvčí Libereckého kraje. Lyžují obě sestry.

Společně bydlí v Lučanech, vedle v Jablonci nad Nisou chodí do sportovního gymnázia. „Je to tak určitě lepší, než být sám někde na intru," říká. Ale protlačit se do výběru Dukly Liberec s nejlepším zabezpečením, to by potřeboval. Pak jednou třeba prožene i báječného létajícího Švýcara Colognu.

Reklama