Hlavní obsah

Konkurence zhoustla, míní Šárka Záhrobská

PRAHA

Zážitky v Americe je nenadchly. Šárka Záhrobská, eso českého sjezdového lyžování, nebyla oslněna věhlasným Aspenem, který byl dějištěm ostrého startu Světového poháru. Sama zůstala vzdálena nejlepším výsledkům z minulé sezóny, kdy úspěšně atakovala první desítku. S vděkem ale nakonec brala bodové zisky ze zámořských svahů za 22. a 11. místo ve slalomu, své nejsilnější disciplíně.

Foto: REUTERS

Češka Šárka Záhrobská při slalomu v závodě Světového poháru v americkém Park City.

Článek

"Zhoustla konkurence, některé závodnice se vrátily po zranění, jiné šly dost nahoru, hlavně Italky a Francouzky," viděla Záhrobská. Doma nevydrží dlouho. Odskočí si na obří slalomy Evropského poháru do Norska, 12. 12. ji čeká další slalom SP v Rakousku.

Sní o vítězství

Nemíní, že by sama jezdila hůř. "Pocitově je to podobné jako v minulé sezóně," soudí. V Evropě si chce spravit náladu. "Budu se cítit lépe fyzicky," věří. Cíl? "Udržet se mezi patnácti nejlepšími ve slalomu a zlepšit se v obřáku. Chci v něm do třicítky, to je můj hlavní úkol."

Nemůže ale po zkušenostech ze zámoří přijít v devatenácti první sezóna, v níž by se nezlepšovala? "Kdyby ano, musela bych se s tím smířit," ví. Neslevuje ale z plánu vyhrát závod SP. "Ale nevím, jestli to bude letos, nebo za pět let," pokračuje.

Míní, že ještě nezažila těžší začátek sezóny než ten v Americe. "Drsné podmínky, vyběhla jsem ráno na rozcvičku pár schodů a měla jsem dost, to pro pohyb mezi brankami není dobré," říká. Ve 3500 metrech nad mořem v Americe trénovala. Výšku cítila i v závodě. "V půlce obřáku jsem byla se silami u konce."

I pořadatelé podle Záhrobských selhávali. "Protekční Amerika si nezaslouží pochvalu, jelo se na hranici regulérnosti, omlouvám se organizátorům ve Špindlu, když jsem se obával, že by nezvládli velký podnik," říká Záhrobský. Závodní sjezdovka byla hotová až den před kláním.

"Hlavně, že jsme to přežili a že se Šárka nezranila," oddechne si Záhrobský po anabázi v okolí Aspenu, jež je skvostem mezi americkými středisky. "Bez sněhu to bylo ošklivé, špinavé město, až když napadlo, o něco se to zlepšilo," namítá Záhrobská. "Je to snobské místo, nevím, co na něm Navrátilová vidí," naráží Záhrobský na to, že tam má sídlo slavná tenistka.

Otec rebelem

Na milost bere domácí lyžařské funkcionáře, podle něj se polepšili. S tím svou dceru vůbec poprvé přivedl na tiskovou konferenci svazového úseku alpských disciplín. Ale říká, že chyby vidí dál. Do kontrastu staví čísla. Na 150 000 korun vyčísluje cenu cesty za moře.

"Na přípravu jsem přitom dostali jen 190 000 korun. Nestěžujeme si. Nepotřebujeme luxus jako Chorvati. Jen ukazujeme, že to bez vlastních partnerů nelze financovat," rozhorluje se Záhrobský. Je háklivý, když svazem nejsou prezentováni i jeho soukromí sponzoři.

"Na celou sezónu má Šárka z našeho dvanáctimilionového rozpočtu zhruba deset procent," reaguje Miroslav Jarouš, předseda úseku. Milion a půl, to jsou minimální odhady nákladů na sezónu jedince. "Potřebovali bychom pětkrát až šestkrát větší rozpočet, aby jsme naše nejlepší zaplatili. Takhle záleží na tom, co si kdo sežene," dodává Jarouš.

Záhrobská loni vyjezdila na odměnách 400 000. V USA ale končila za desítkou, která prémie získává. "Jsme v minusu, potřebuju zajet do deseti, aby se to začalo vracet," vnímá závodnice značné náklady. "Ale nesmím si to připouštět. Jinak bych byla svázaná a bylo by zle."

Reklama