Hlavní obsah

Lyžařský šampionát ve Schladmingu zažívá "Francouzskou revoluci"

Schladming

Ani domácí Rakousko, ani Norsko, Švýcarsko či tým Spojených států nezáří na sjezdařském šampionátu ve Schladmingu tak jako nenápadná Francie. Její výprava slaví po pěti z 11 závodů tři medaile a vévodí pořadí zemí. Nedělní mistryně světa ve sjezdu Marion Rollandová a její kolegové prý v rakouském středisku dělají "Francouzskou revoluci".

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Sjezd na MS ve Schladmingu nečekaně ovládla Francouzka Marion Rollandová.

Článek

Rollandová dosud nevyhrála jediný velký závod, ale na MS ovládla na ledové trati sjezd. Gauthier De Tessieres si dojel pro stříbro ze super-G a David Poisson podobně překvapil bronzem ve sjezdu. A to má teprve přijít na řadu hlavní francouzský trumf: Alexis Pinturault.

Jednadvacetiletý lyžař patří k favoritům pro pondělní superkombinaci, navíc může svůj talent ukázat v obřím slalomu i ve slalomu. V něm bude obhajovat titul Jean-Baptiste Grange a v "obřáku" nejsou bez šancí Thomas Fanara či Tessa Worleyová.

"Teď jsme dozráli a udeřili"

"Když jsem viděla, jak se Gauthier a David vracejí na hotel s medailemi na krku, dostala jsem hroznou chuť taky jednu mít. A zlato nám ve sbírce chybělo," usmívala se nová mistryně světa Rollandová. "Máme všichni za sebou těžké časy, teď jsme dozráli a udeřili," dodala třicetiletá sjezdařka.

Před třemi lety si prožila ve Whistleru noční můru. Na startu olympijského sjezdu se rozbruslila, ale po čtyřech sekundách skončila na zemi. Navíc si přetrhla vaz v koleně. Nyní je na vrcholu. Francie vede po prvním týdnu pořadí zemí a v úterý půjde na start týmové soutěže jako obhájce zlata.

Čekání od roku 1966

Na MS naposledy francouzští lyžaři vyhráli hodnocení zemí v roce 1966 v Chile. Tehdy v čele s Jeanem-Claudem Killym a Marielle Goitschelovou vybojovali 16 medailí (7-7-2). Druhá Itálie měla jednu jedinou (a to zlatou) a na stupně vítězů se prosadili už jen reprezentanti Rakouska, Západního Německa a USA.

Nicméně na předchozím šampionátu v Ga-Pa už Francouzi dokázali většinu velmocí porazit a skončili v medailovém pořadí druzí za Rakouskem.

Reklama

Související témata: