Hlavní obsah

Svendsen biatlonovým králem Vysočiny, o jeho třetím zlatu rozhodly dva centimetry

Nové město na Moravě

Jestli má Vysočina v těchto dnech nějakého krále, tak se jmenuje Emil Hegle Svendsen. Norský biatlonista ještě nebyl v Novém Městě na Moravě poražen. K triumfu přivezl smíšenou štafetu a vyhrál i oba dosavadní závody jednotlivců.

Foto: Petr Josek, Reuters

Nor Emil Hegle Svendsen oslavuje triumf

Článek

„Mám tři zlaté ze tří startů, zatím je to pro mě dokonalý šampionát," tvrdil už desetinásobný mistr světa. Na desetikilometrové trati Svendsen o osm vteřin předčil obhájce titulu Martina Fourcada z Francie a o den později ve stíhačce nad ním vyhrál i nevídaně dramatický finiš.

Úchvatný nedělní souboj dvou biatlonových gigantů přiváděl 23 tisíc diváků ve Vysočina aréně do varu, nakonec rozhodla jediná desetina ve prospěch Nora. Fourcade přitom měl na začátku cílové roviny malinký náskok, jenže Svendsen se chytře udržel v závěsu. „Fourcade už téměř nezadržitelně ujížděl, ale ještě jsem nabral rychlost do finiše," usmál se 27letý Nor.

Moravec: Je to parádní hovado

Nakonec asi rozhodlo, že Francouzi nevyšel krok, takže fotobuňku protnula dřív špička Svendsenovy boty. „Možná tam Fourcade udělal drobnou chybu, že cíloval předčasně," uvažoval trenér českých mužů Ondřej Rybář. Fourcade se opravdu ve finiši snažil, co mohl, jenže poslední krok na cílovou pásku udělal brzy a trochu se mu u toho zařízla i lyže.

Rozhodčí sice raději počkali na cílovou fotografii, Svendsen ale nepochyboval, že byl první a měl ruce nad hlavou. „Jsem moc zklamaný. Už jsem si myslel, že vítězství nemůže utéct. Jenže nebyl jsem na pásce včas," říkal hodně zklamaný Fourcade, podle nějž byl konečný rozdíl činil přesně 2,4 centimetru.

Jen slova uznání měl pro Norovo počínání i český reprezentant Ondřej Moravec. „Fakt hodně slušný, co tady předvádí. Nečekal jsem, že by až takhle dominoval. Jezdím s ním od juniorů, v dobrém slova smyslu je to parádní hovado," smál se Moravec.

Svendsen se už profiluje jako nástupce legendárního, o dvanáct roků staršího krajana Björndalena. Medailová sbírka krále šampionátu přitom nemusí být zdaleka konečná. „V Novém Městě jsou před ním ještě tři starty a při aktuální formě z nich Svendsen naprázdno asi nevyjde," odhaduje Rybář.

Reklama

Související témata: