Hlavní obsah

Asi bych potřeboval nakopat do hlavy, láteří skokan Koudelka

Klingenthal

Bezmoc a zoufalství drtí skokana na lyžích Romana Koudelku krátce před mistrovstvím světa ve Val di Fiemme. Loni pronikl do absolutní světové špičky, jenže letos se od začátku sezóny trápí, ve Světovém poháru bodoval jen čtyřikrát a ani v posledním závodu před šampionátem ve středu v Klingenthalu krizi nezlomil. Pokud se jeho výkonnost na MS nezlepší, ukončí prý sezonu předčasně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Roman Koudelka na mamutím můstku v Harrachově.

Článek

Před rokem Koudelka v každém závodu atakoval nejlepší desítku, nemusel skákat kvalifikace, zatímco jeho nejlepším letošním výsledkem jsou dvě osmnáctá místa. "Je to bezmoc a strašné zoufalství," řekl v Klingenthalu. "Obětuju tomu strašně času. Trénoval jsem celé léto poctivě, váha je dobrá, ale asi bych potřeboval nakopat do hlavy," prohlásil bezradně.

Má pravidlo, že celou zimní sezonu se nedotkne alkoholu. Ale dost možná to nyní poruší. "Už jsem přemýšlel, že se půjdu totálně ožrat, totálně si vyčistit hlavu. A doufat, že se něco změní, protože tápu. Už se tomu začínám i smát," pokrčil rameny.

Přitom v létě věnoval přípravě všechno. Jeho tréninkové parametry jsou prý výborné. "Na můstku to ale není ono," řekl. Přípravu v létě měl přitom stejnou jako na minulou sezonu. "Před rokem jsem si v létě zranil sval, měsíc a půl jsem nic nedělal a pak to najednou šlo. Už jsem říkal, ať mě někdo kopne do nohy, abych měl dva týdny klid," žertoval.

Motivací je MS

I přes neúspěchy měl po celou dosavadní sezonu pozitivní myšlení. Věřil, že se mu podaří krizi překonat. Ale jeho hlava už je po posledním závodu v Klingenthalu, kde skončil na 39. místě, definitivně zdrcená. "Motivací mi zůstává mistrovství světa, ale jestli to nedopadne, tak nejspíš ukončím sezonu a budu se soustředit na novou," prohlásil.

Čím víc třiadvacetiletý rodák z Lomnice nad Popelkou chce, tím je to prý horší. "Ať dělám, co dělám, tak to nejde," podotkl. Přesto se v sezoně blýsklo na lepší časy, když před Turné čtyř můstků angažoval Richarda Schallerta a jeho forma se zvedla. Rakušan, bývalý kouč reprezentace, ale odjel do Kanady a byť se měl před MS vrátit, už se s Koudelkou nepotká.

"Trochu mě to mrzí, chtěl jsem si s ním zatrénovat, někam odjet, protože mi jeho trénink seděl, ale neklapne to," litoval Koudelka. Po Turné ho totiž přepadla nemoc a jeho výkonnost opět klesla. "Samozřejmě, že by mi to psychicky hodně pomohlo. S ním by se to rozhodně už víc nezhoršilo," poznamenal Koudelka. "Snažíme se, ale nic," řekl.

Přemýšlel dokonce o pomoci psychologa či psychomotorickém tréninku. "Podle mě už je teď pozdě. Chtělo to začít před Turné, teď už moc času není," prohlásil. Nevyloučil ale, že o tom bude před další sezonou přemýšlet. "Loni nám to šlo, tak jsem o něčem takovém vůbec neuvažoval. Je důležité si věřit, ale to mi teď docela chybí," pravil.

Před mistrovstvím světa bude věřit v zázrak. Před odjezdem do Val di Fiemme stráví tři dny příští týden v Liberci s týmem. "Teď už se toho moc dohnat nedá," uznal. Proto v hlavě prý nemá ani žádné plány či cíle. Jeho šancí je příklad Jana Matury, který se v polovině sezony neuvěřitelně zvedl a rázem patří do elity.

"To je přesně tenhle podělaný skok. Začne to jít, ani nevíš jak. A to samé obráceně. Kdo by ještě na Turné řekl, že Maturin (Matura) bude v takovém laufu. Může se to změnit ze závodu na závod a já v to ještě pořád doufám," řekl. Ale je jasné, že na tuhle sezonu by nejradši zapomněl, protože si skoky neužívá. "Dusí mě to," doplnil.

Reklama

Související témata: