Hlavní obsah

Krause výpadek v Soči neděsí, v Harrachově chce vyhrát

Praha

Za politováníhodný výpadek, který se přihodí maximálně jednou za sezónu, považuje skikrosař Tomáš Kraus svůj nezdar na Světovém poháru v Soči. Krause porazil v dějišti olympijských her v příštím roce dokonce týmový kolega Jakub Kopřiva. Před víkendovým závodem v Harrachově ale bývalý dvojnásobný mistr světa stále tvrdí: "Chci vyhrát."

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Skikrosař Tomáš Kraus na středeční tiskové konferenci v Praze.

Článek

To se mu letos po čtyřech letech povedlo v německém Grasgehrenu, kde se jelo před závodem v Soči. V Rusku nepostoupil Kraus z kvalifikace a obsadil 54. místo. "Hodím to na 'Cihlu'," řekl Kraus s úsměvem na dnešní tiskové konferenci v Praze a díval se přitom na servismana Jaroslava Lučana, jemuž se tak přezdívá.

"Vzal jsem lyže, které byly nejrychlejší před čtyřmi lety a už se dneska nevyrábějí. Měly být výjimečné, ale v rychlosti se chovaly jinak. Neměli jsme čas je testovat a i když jim ještě dám šanci, asi jsou už pravděpodobně 'mrtvé'," uvedl Lučan.

"Byla to jen otázka času"

Že výpadek přišel zrovna na olympijské trati, je pro Krause trochu komplikace, ale prý nijak zásadní. "Každý z nejlepších jezdců někde vypadl. Byla to asi jen otázka času, než mezi nimi budu i já. Sezóna musí obsahovat testy a risk větší než za rok, tentokrát to holt nevyšlo," řekl. "Podmínky se v Soči mění hodně rychle. Bude potřeba mít připraveno hodně variant. Byla to velká zkušenost, co se bude dát použít."

S týmem celou situaci rozebrali a hodili za hlavu. "Už je to v koši," sdělil Kraus. Nyní se soustředí na Harrachov, závod SP se v Česku koná po sedmi letech. "Po každé výhře si člověk asi musí udělat týden volno," žertoval Kraus. "Nadšený z toho nejsem, to je jasné, ale rozčarování to vůbec není," ujistil čtyřnásobný vítěz Světového poháru.

Dál myslí na vítězství v Harrachově, jak prohlásil už před několika týdny. "To platí," uvedl. Koncentraci mu může narušovat domácí prostředí, kamarádi, známí, kteří do krkonošského střediska přijedou. "Trochu se toho bojím, ale bude to test na olympiádu, tam všechno také odtahuje od závodů," řekl.

Zatímco většina českých sportovců, co byla v Soči, hovořila o staveništi, areál na skikros i hotel v jeho blízkosti už byly připraveny. "Připadalo mi, že to trochu dělají horkou jehlou, ale bylo to vesměs hotové. Středisko bylo krásné, ale dost to pokazilo to počasí," uvedl Kraus.

Organizátory trápí sněhová kalamita

Sněhová kalamita, která je v posledních dnech v Krkonoších, přidělává starosti organizátorům SP ve skikrosu v Harrachově. Přívaly sněhu, kvůli kterým byl například uzavřen hraniční přechod do Polska, musejí organizátoři odklízet z trati, aby se v sobotu mohla konat kvalifikace a v neděli závod podle plánu.

Za poslední dva dny napadlo v Harrachově takřka 60 centimetrů sněhu. "Pereme se s tím, komplikuje to situaci," přiznal ve středu šéf organizačního výboru Vít Rosenbaum. Dramatická prý situace zatím není, pořadatelé mají dva dny na to, aby trať připravili. "Všichni jsou na místě, trať je před finišem. Dnes by měl proběhnout první test," dodal Rosenbaum.

Reklama

Související témata: