Hlavní obsah

Skiatlon na MS ovládli Cologna a Björgenová, Bauer dojel třiadvacátý

Val di Fiemme
Aktualizováno

Švýcarský lyžař Dario Cologna vyhrál na mistrovství světa skiatlon na 2x15 kilometrů. Nejlepší český běžec Lukáš Bauer obsadil 23. pozici se ztrátou 27 vteřin na vítěze. Za Colognou, jenž vybojoval první medaili ze světového šampionátu v kariéře, doběhli Norové Martin Johnsrud Sundby a Sjur Röethe. Jejich hvězdný krajan Petter Northug jako obhájce prvenství skončil čtvrtý. Závod žen skončil absolutním triumfem norských běžkyň, pro druhé zlato na šampionátu si suverénně dojela Marit Björgenová.

Foto: Yves Herman, Reuters

Švýcar Dario Cologna oslavuje triumf ve skiatlonu na MS ve Val di Fiemme.

Článek
Fotogalerie

Pro Colognu závod smolně začal, ale o to velkolepěji skončil. Šestadvacetiletý olympijský vítěz z roku 2010 z volné patnáctky hned v prvním kole klasické části upadl, ale rozhodit se nenechal a celou dobu pak kontroloval tempo v popředí pelotonu.

Bauer plnil svoji taktiku, když se v první polovině klasického úseku pohyboval ukrytý v "balíku", aby šetřil síly na bruslařskou část. Ani v ní až na pár momentů neatakoval úplnou špičku závodu.

Tradiční taktikou svázaný závod s hromadným startem zkusil deset kilometrů před koncem oživit nástupem Sundby, který si vypracoval až patnáctivteřinový náskok. Ovšem stíhači vedení Colognou pět kilometrů před cílem odvážného Nora dostihli a zadělali na dramatický finiš.

Cologna, trojnásobný vítěz Světového poháru a Tour de Ski, v posledních táhlých kopcích nasadil strhující tempo, kterým odrazil i norskou přesilu. Dvacetimetrový náskok v cílové rovince už s přehledem uhájil. Drtivě finišující Northug skončil zklamaný až za dvěma reprezentačními kolegy a po čtvrtečním stříbru ze sprintu další medaili nezískal.

Petrásek byl zklamaný

Další čeští reprezentanti Martin Jakš a Jiří Magál skončili na 28. a 31. místě a trenér Miroslav Petrásek hodnotil výkon i výsledek střízlivě: „Oproti minulému mistrovství jsme v hlavní skupině aspoň byli, ale nestíhali a zůstali na konci. Výsledek není dobrý. Podle očekávání se držela v klasice velká grupa. Lukáš jel velmi dobře. Od třetího skejtového kola ale nestačil. Bojoval, ale na lepší pozici to nestačilo. Martin (Jakš) a Jirka (Magál) dojeli na konci balíku. Čekal jsem to trošičku líp, dá se mluvit o zklamání."

A případné Bauerovo vynechání  patnáctky ve prospěch pošetření sil na štafetu a především závěrečnou padesátku? „Budeme se o tom bavit, nejspíš ale patnáctku odstartuje."

Nešly nohy, stěžoval si Jakš

Jakšovi, jemuž se v průběhu sezóny nevyhnula řada zdravotních problémů, byl po skiatlonu hodně vyčerpaný. „Asi neúspěch... Bylo by lepší být ve skupince do desítky, než do třicítky, že jo. Na skejtu už mi nešly nohy, jel jsem jako na gumě na konci. Jak odpočívali, dojel jsem, pak zabrali, odpadal jsem. I v klasice při přestupování do stopy jsem po získání ztráty neměl na to, abych si ji dotáhl. Tak dobře na tom nejsem. Spíš jsem čekal, že se to roztrhá ještě dřív."

Magál pracoval poctivě, místy se dokonce objevoval po boku Northuga i Bauera, v závěru už ale neměl síly. „Bohužel je tak silná konkurence, že je strašně těžký se líp prosadit," říkal. „Na klasice se mi jelo dobře, měl jsem výborný lyže, skejt už byl slabší. Chytil jsem malou díru na přezouvání a bylo těžký to honit. Když zmírnili, dojel jsem je. Jak za to vzali, zase jsem ztrácel. V závěru na víc nebylo."

Kowalczyková vytuhla

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová vyhrála na mistrovství světa ve Val di Fiemme po sprintu i dnešní skiatlon na 2x7,5 kilometru a získala desátý titul v kariéře. Björgenová tak šampionát zahájila ve velkém stylu a po čtvrtečním úspěchu ve sprintu získala už své druhé zlato.

Norskou nadvládu potvrdily na stupních vítězů druhá Therese Johaugová a třetí Heidi Wengová, které ještě na čtvrté pozici doplnila smolařka velkých akcí Kristina Steiraová. Norky se na prvních třech místech při MS objevily vůbec poprvé v historii. Polka Justyna Kowalczyková, vedoucí závodnice SP, doběhla pátá. Češky nestartovaly.

Dvaatřicetiletá Björgenová v Itálii jen potvrdila, že skiatlon na velkých akcích je její doménou. Dnes navázala na triumfy z olympijského Vancouveru a předloňské prvenství na MS v Oslu a zkompletovala tak zlatý hattrick.

O dnešní prvenství svedla Björgenová velký boj s Johaugovou, která ji však nesesadila ani v posledním stoupání. Björgenová s Johaugovou dalším třem soupeřkám odskočily dva kilometry před cílem, kde ztratila naděje na titul i spolufavoritka Kowalczyková, letošní vítězka Tour de Ski. Celá pětice se od zbytku startovního pole oddělila ve druhé polovině závodu po úvodní polovině klasickou technikou.

Björgenová v bruslařském finiši ukázala své sprinterské schopnosti a Johaugovou za sebou nechala o necelé čtyři sekundy. Souboj o bronz vyhrála talentovaná Wengová, její krajanka Steiraová popáté v kariéře v individuálním závodě na velké akci skončila těsně pod stupni vítězů.

MS v klasickém lyžování ve Val di Fiemme - skiatlon
Muži (2x15 km)
1. Cologna (Švýc.)1:13:09,3
2. Sundby (Nor.)-1,8
3. Röthe (Nor.)-2,0
4. Northug (Nor.)-5,2
5. Vylegžanin (Nor.)-6,1
6. Legkov (Rus.)-10,1
7. Halfvarsson (Švéd.)-11,6
8. Hellner (Švéd.)-12,0
9. Angerer (Něm.)-12,4
10. Gaillard (Fr.)-12,7
...
23. Bauer (ČR)-27,6
28. Jakš (ČR)-46,3
31. Magál (ČR)-51,5
66. Horyna (ČR)-7:14,6
Ženy (2x7,5 km)
1. Björgenová (Nor.)39:04,4
2. Johaugová (Nor.)-3,4
3. Wengová (Nor.)-14,9
4. Steiraová (Nor.)-16,3
5. Kowalczyková (Pol.)-27,1
6. Kallaová (Švéd.)-41,2
7. Čekalevová (Rus.)-46,9
8. Lähteenmäkiová (Fin.)-48,8
9. Jacobsenová (Nor.)-1:06,5
10. Išidaová (Jap.)-1:07,5

Reklama

Související témata: