Hlavní obsah

Skokanský smíšený tým skončil desátý. Titul slaví Japonsko

Val di Fiemme

Desáté místo v nedělní soutěži smíšených týmů obsadilo české skokanské kvarteto v sestavě Janda, Doleželová, Pustková, Matura. "Na víc jsme v tuhle chvíli neměli," řekl Jaroslav Šimek, trenér ženské části družstva. Skokanky se loučí se šampionátem. Výpravu posílil Antonín Hájek, který se bude snažit dostat do čtyřčlenného výběru pro velký můstek a týmovou soutěž.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Český skokan na lyžích Jan Matura v závodě mistrovství světa ve Val di Fiemme.

Článek

Mix vyhráli Japonci s vládkyni světového poháru Takanaši, která předvedla nejdleší skok soutěže 106,5 metru. Předstihli tak i Rakušany, jejichž tým ozdobil Schlierenzauer (dal 100, samozřejmě z nižšího nájezdu). A z bronzu se těší Němci, které drželi Freitag a Freund.

Češi zůstali poslední. „Dal jsem trošku „brzáka" (předčasný odraz, pozn. red.) a ztratil tím tři čtyři metry. Ale v téhle situaci to stejně nic neřešilo," říkal Jakub Janda, který přistál na 94,5 metrech.

„Těšila jsem se tady na dlouhé skoky, ale nevyšlo mi to, nevím proč," smutnila Michaela Doleželová (87,5 metru). To její parťačka Vladěna Pustková věděla přesně: „Urvala jsem to moc brzy, vyletěla do výšky a brzy spadla. Udělala jsem přesně to, co nesmím. Asi jsem moc chtěla..." Jejich 77,5 metru bylo s desetimetrovým rozdílem nejslabším výkonem soutěže.

Jan Matura už neměl šanci povznést se na osmou pozici, zajišťující postup do druhého kola, přestože skočil 97,5 metru. „Bylo to pro mě zpestření, snažil jsem se. Ale museli bychom dát všichni čtyři své maximum, abychom mohli pomýšlet na finále."

Šéf skokanského úseku a bývalý reprezentant Leoš Škoda má jasno: „Na olympiádu pojedeme, ale s jiným týmem. Smíšená družstva mají perspektivu na velkých podnicích, ale my musíme ženský tým financovat po celý rok. A zatím se mi na ně nepodařilo sehnat sponzora. Přitom při náboru dětí se nám hlásí víc holek než kluků."

Dívky trápí psychika

Mládežnický výběr ženských skokanek získal před pár dny na olympijském festivalu EYOWF bronzovou medaili.

„Těm holkám je patnáct. Jeden měsíc jsou nahoře, druhý dole," říká trenér Šimek. Něco za sebou a potenciál má Doleželová. Zkušenosti Pustkové sráží podle trenérů nadváha. Z mladičkých uchazeček se aktuálně jeví nejlíp Rajnochová, před časem už ukázala talent Dejmková i Blažková.

„Musejí si ale přesně srovnat v hlavě, co chtějí a to v tomhle věku není jednoduché," dodává Kamila Rajdlová, asistentka trenéra, bývalá špičková běžkyně na lyžích.

Olympiáda v Soči a s ní premiéra ženských skoků včetně smíšeného závodu bude už za rok. „Společný závod má pro nás velkou perspektivu, protože zapojuje do boje o medaili víc zemí," tvrdí Walter Hofer, šéf skokanského úseku Mezinárodní lyžařské federace FIS.

„Jo, baví mě to. Pokud se udělá úspěch, ta společná radost přináší něco navíc," říká Jan Matura. „A pořád je to závod jako každý jiný. U sjezdařů se mi ta společná družstva taky líbí," dodává Jakub Janda.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme:
Skoky na lyžích - smíšená družstva:
1. Japonsko (Itová, Ito, Takanašiová, Takeuči)1011,0 b.
2. Rakousko (Hölzlová, Morgenstern, Seifriedsbergerová, Schlierenzauer)986,7
3. Německo (Grässlerová, Freitag, Vogtová, Freund)984,9
4. Norsko969,3
5. Francie941,2
6. USA938,4,
7. Itálie923,1
8. Slovinsko920,0
Vyřazeni v prvním kole:
9. Rusko427,7
10. ČR (Doleželová, Janda, Pustková, Matura)417,1

Reklama

Související témata: