Hlavní obsah

Janda: Psychika je pořád problém

HARRACHOV

Poprvé v životě šel skokan na lyžích Jakub Janda v neděli při Světovém poháru v Harrachově do druhého kola v roli vedoucího závodníka. První příčku sice neuhájil, konečným třetím místem ale potvrdil průběžné druhé místo v pořadí seriálu. "Byl to pro mě zase další krásný víkend. Kdyby takových bylo více," přeje si český reprezentant v rozhovoru pro Právo.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda

Článek

Po prvním kole nedělního závodu jste poprvé v kariéře vedl. Jak se vám v téhle nové roli líbilo? Bylo to krásné zkusit si to. Ale cítil jsem pořádný tlak.

V sobotu vás trošku mrzelo, že jste nedoletěl až na stupně. Jak moc ve srovnání s tím štve ztráta první příčky? Škoda, že to nevyšlo. Mrzí to, ale špička je vyrovnaná, každé umístění do desítky je paráda. Byl to pro mě zase další krásný víkend. Kdyby takových bylo více...

Nebylo by lepší útočit třeba ze třetího místa? Být třetí také samozřejmě přináší tlak, je to jedno. Ale přece jen to asi byla největší nervozita, jakou jsem zažil.

I s druhým místem v celkovém pořadí seriálu budete spokojen? Cítím se skvěle. Samotného mě to překvapilo, jak se rozjezd sezóny vydařil.

V čem se ještě můžete zlepšovat? Ve druhém kole jsem měl problémy s přesností odrazu. A pořád je pro mě problémem psychika.

Jak jste sledoval výkony soupeřů v boji o prvenství? Nesledoval jsem je skoro vůbec. Sám jsem myslel, jak to co nejlépe udělat na odrazové hraně.

Zažil jste někdy takový tlak, jako před druhým kolem? Snažil jsem se oprostit ode všeho, ale nešlo to a z toho pak vznikly chyby. Ne snad kvůli větru. Ani nevím jak přesně foukalo, ale skok prostě nebyl zcela povedený.

Co jste dělal v přestávce mezi koly? Jen jsem se snažil soustředit na to, abych udělal dobrý skok.

Jak se vám spalo před závodem? Perfektně. Šel jsem spát v deset a vzbudil jsem se v půl osmé. Překvapilo mě to, před prvním harrachovským závodem jsem měl trošku problémy.

Co výdělek? Tisíce švýcarských franků se začínají na vašem kontě pěkně hromadit. Jak s nimi naložíte? Budu investovat do akcií.

Co další Světový pohár ve Švýcarsku? Nevynecháte ho a nesoustředíte se spíše až na tradiční Turné čtyř můstků? Domluvil jsem se s trenérem, že vynecháme Japonsko, to je až další měsíc. Do Engelbergu teď pojedu.

Jste rád, že je domácí závod a napětí s ním spojené za vámi? No, jsem uvolněnější.

Reklama