Hlavní obsah

Valentu zlobí bolavá záda

PRAHA

Akrobatický lyžař Aleš Valenta našel v Apexu vhodný areál k tréninku, ale přípravu mu narušily problémy se zády. Vedoucí muž Světového poháru si natáhl sval v levé části bederní oblasti hned první den pobytu v Kanadě, a proto přivítal, že víkendový závod SP v Madonně di Campiglio organizátoři kvůli nedostatku sněhu přesunuli na březen.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

Valenta si tak pobyt v Apexu prodloužil do neděle, ale v přípravě kvůli zdravotním neduhům moc nepokročil. Skákal jen trojná salta se třemi vruty. "To se nepodařilo, ale alespoň jsme objevili dobrý areál. Loni jsem touto dobou neskákal. Teď sice jen po troškách, ale skákal jsem pořád," řekl Valenta ČTK.

Do Apexu jel s trenérem Pavlem Landou před sedmnácti dny, protože nebyli spokojeni s areálem ve švýcarské Arose. V Kanadě šel na můstek první den po příletu a ostrou bolest pocítil v jednom z prvních skoků. "Píchlo mě tam jako loni ve Finsku," řekl Valenta.

Myslel si, že tři dny odpočinku všechno spraví. Týden skákal bez výrazných problémů, ovšem před dvěma dny se bolest ozvala znovu. Uvažoval, že vinu na tom má docela mírný dopad. "Což je pro záda náročnější. Ve vzduchu jsem byl schopen něco dělat, ale při dopadu to strašně táhne," uvedl Valenta. Zdravotní problémy se u něj kupí, měl trable s kolenem, kotníkem a holeněmi. "Už si připadám jako hypochondr," vtipkoval.

Válení Valentu štvalo

Záda uvolňoval cvičením, klidem a pobytem ve vířivce, která je v Kanadě běžným vybavením. V Apexu ji měl před domem. "Válel jsem se a viděl kluky skákat. To mě štvalo," řekl.

Trenéra Landu mrzelo, že jeho svěřenec nemohl skákat skoky s velkou obtížností. "V těch trojácích, co odskákal, měl sice pěkné provedení, ale z mého pohledu se líbily tak čtyři skoky," řekl kouč ČTK. "Snažíme se využít každého dne, který je, protože areál je pěkný a sníh je kvalitní," doplnil Landa.

Trenéra nadchla příroda v okolí Apexu, střediska nedaleko Vancouveru. "Jednou v noci mě vzbudili kojoti. Jindy nám přes cestu přeběhl veliký jelen. Je to nádhera," řekl Landa.

Valenta s Landou se představí 30. prosince na lyžařské exhibici ve Špindlerově Mlýně. Začátkem roku se vrátí do Kanady, kde bude Světový pohár pokračovat 9. ledna v Mt. Tremblantu.

Reklama