Hlavní obsah

Drsného sjezdu na běžkách se bála. Naštěstí mám vzadu přírodní polštář, smála se Soukalová

Špindlerův Mlýn

Ostré zatáčky na černé sjezdovce, dva skokánky, prudký výběh a drsný dojezd do cíle. To vše na běžkách! Jen pro odvážné je seriál Red Bull Nordix, jehož finálový závod letos hostí Špindlerův Mlýn.

Foto: Red Bull – Jan Kasl

Biatlonistka Gabriela Soukalová s mírně vyděšeným výrazem na trati Red Bull Nordix.

Článek
Fotogalerie

Elitní čeští běžci na lyžích, biatlonisté, sdruženáři i snowboardisté v sobě našli po hlavní sezóně chuť na adrenalinovou zábavu. Pátek patřil kvalifikaci, v sobotu od 13.00 se ve Svatém Petru pojedou finálové jízdy ve čtyřech i o odměny ve výši 5000 euro.

Z finále má respekt

Nebude v nich chybět vycházející biatlonová hvězda Gabriela Soukalová, která se nástrahami místy ledové trati probila i přes drobnou kolizi. „Spadla jsem, když se mi zahákla noha do branky u trati, asi jsem po tom těžkém úvodu trochu ztratila pozornost. Naštěstí to bylo v té zadní části trati, která není tolik vidět, to byla taktika,“ culila se Soukalová.

„Bála jsem se ale hrozně, byl tam led i nahrnutý sníh. Když se do něj dostala jedna lyže a druhá zůstala na ledě, nemohli jste udělat nic,“ vyprávěla blonďatá biatlonistka.

Z finálových jízd má ještě větší respekt. „Bude důležité si vybojovat pozici po startu, pádů se bojím hodně. Ale naštěstí jsem vzadu vybavena přírodním polštářem, tak to nebude tolik bolet,“ smála se.

Padl i Bauer

Pádu se v první jízdě nevyhnula ani domácí běžecká jednička Lukáš Bauer. Náročnou tratí se v běžkařské výbavě a sjezdových brýlích spustil bez bázně. „Ale ve třetí zatáčce jsem se vyválel, chytla mě sněhová bariéra. Byl to mazec,“ vyprávěl po první kvalifikační jízdě.

Na náročné sjezdy naráží i při závodech Světového poháru. „Ale tohle je úplně něco jiného. Nebál jsem se, ale jak se tu dělají velké plotny, člověk neví, co očekávat,“ líčil Bauer, který ztrátu doháněl zběsilým tempem v prudkém stoupání.

Dařilo se favorizovanému Dušanu Kožíškovi, který mezi 250 účastníky předvedl nejrychlejší jízdu. „V jednom to bylo v pohodě, ale ve čtyřech to bude zajímavé,“ vyhlíží sobotní finále. Mezi ženami byla v pátek nejrychlejší Ludmila Horká.

Reklama