Hlavní obsah

Showman Edwards pokřtil můstek v Oberstdorfu

PRAHA

"Letem" dlouhým 32 metrů pokřtil slavný britský skokan Eddie Edwards nový můstek v německém Oberstdorfu, kde v úterý začne kvalifikací Turné čtyř můstků. Jednačtyřicetiletý 'Orel', pravděpodobně nejhorší skokan všech dob, poté se smíchem odmítl, že by se po exhibičním pokusu postavil na start závodu.

Článek

Hvězda olympijských her v Calgary 1988, kde bavila fanoušky neortodoxním stylem a extrémně krátkými skoky, zahájila ještě na starém můstku v Oberstdorfu před sedmnácti lety svou kariéru. Obrýlený zedník naposledy skákal před dvěma lety před olympiádou v Salt Lake City. I když měli po celou dobu jeho kariéry pořadatelé obavy o jeho bezpečnost, přece jen se dočkal pocty "otevřít" nový můstek v německém středisku.

"Byl jsem hrozně nervózní, ale nakonec jsem se hodně bavil. Skoky jsou jako jízda na kole - to se nezapomíná," řekl dnes Edwards po svém bezproblémovém přistání na značce 32 metrů. "Na Turné ale opravdu startovat nebudu. To své rodině nemůžu udělat," tvrdil s úsměvem, když se s manželkou Sam a pětiměsíční dcerou Ottilií chystal na návrat do Anglie.

Podle agentury SID mohl proslavený 'Orel Eddie' dostat pro účast v závodě zvláštní výjimku, z toho však nakonec sešlo. Za favorita na vítězství expert z Woodchesteru považuje suveréna letošní sezony Janneho Ahonena. "Ale jen proto, že nestartuji já," dodal Edwards v humorném duchu.

Muž, jenž díky své popularitě vydělal spoustu peněz, ale později zbankrotoval, má nyní jediný cíl: vychovat ze své dcerky Ottilie pokračovatelku rodinné tradice skokanů. "Dnes konečně viděla, jak se má pořádně létat," rozesmál novináře v Oberstdorfu Edwards.

Reklama