Hlavní obsah

K vítězství v Turné je ještě daleko, říká Ahonen

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Finský skokan na lyžích Janne Ahonen se brání předpovědím, že by mohl vyhrát všechny čtyři závody Turné čtyř můstků. To se dosud povedlo pouze Němci Svenu Hannawaldovi v roce 2002. Ahonen naprosto suverénně dominuje letošnímu Světovému poháru, v němž našel pouze jednou přemožitele. Úvodní závod Turné v Oberstdorfu ve středu vyhrál s náskokem téměř deseti bodů.

Článek

Ahonen je prý sám překvapen tím, jak hladce prochází sezonou. Na čtyřnásobný triumf v závodech Turné ale zatím nemyslí. "Do Bischofshofenu je ještě dlouhá cesta," řekl s odkazem na poslední díl prestižního skokanského seriálu. "Pokusím se teď vyhrát v Garmischi a v Innsbrucku, ale nebude to snadné. Ostatní nejsou tak daleko," tvrdil finský fenomén po středečním vítězství.

Žádné tajemství, které by ostatní soupeři neznali, prý za jeho úspěchy nestojí. "Vím jen to, že jsem byl v létě hodně pilný. Skákání je velmi snadné, když se vám daří," prohlásil Ahonen, který tradičně šetří se slovy.

Rozpovídá se obvykle hlavně při zmínce o jeho koníčku, kterým se staly závody dragstrů, automobilových speciálů s ohromným zrychlením. "Dosahují rychlosti až 300 km/h a z nuly na sto kilometrů v hodině zrychlí za necelou sekundu. To už je pořádná rychlost," vykládal Ahonen, který už podle svých slov pět závodů vyhrál.

Hannawald věří, že finský skokan může jeho výjimečný výkon napodobit. "Vyhrál osm z devíti závodů Světového poháru, už to je rekord," řekl uznale německý lyžař, který tuto sezonu kvůli syndromu vyhoření musel vypustit.

Pro Ahonena mluví i to, že nejtěžší překážku na Turné má zřejmě za sebou - neoblíbený můstek v Oberstdorfu, kde až do středy nikdy nevyhrál. "Oberstdorf mi vůbec nesvědčí, v Garmisch- Partenkirchenu a Innsbrucku se mi líbí mnohem víc," připustil Fin. Jestli dosáhne třetího celkového vítězství na Turné, bude jasné 6. ledna v Bischofshofenu.

Reklama