Hlavní obsah

Jizerskou padesátku vyhrál Nor Skjonsfjell

BEDŘICHOV

Nor Gunnar Karl Skjonsfjell vyhrál 38. ročník Jizerské padesátky. Zmrzlou trať proletěl v druhém nejrychlejším čase historie dvě hodiny a tři minuty a v cíli vyhrál finiš pětičlenné skupinky. Druhý byl Estonec Raul Olle a třetí český běžec Stanislav Řezáč.

Článek

Skjonsfjell si musel na potvrzení svého prvenství půl hodiny počkat, protože v rovince před cílem přejel ze stopy do stopy. Loňský vítěz Oskar Svärd ze Švédska, který dnes skončil čtvrtý, totiž podal protest. Ten však jury zamítla a výsledky potvrdila.

Řezáč, který drží časem 2:01:56 rekord trati z roku 2001, obsadil třetí pozici a oproti loňskému ročníku si o devět míst polepšil. "Jsme všichni stejně dobří borci a zklamaný nejsem," řekl po dojezdu vítěz padesátky z minulého týdne v Číně.

Vítězný Skjonsfjell měl problémy ve sjezdech a na třicátém kilometru měl krizi. "Překonal jsem to a tři kilometry před cílem jsem si věřil," řekl Nor po své první výhře v seriálu dálkových běhů Worldloppetu.

Rozhodl krátký finiš

Do finiše najížděl ze druhé vlny, ale rychlým manévrem, přejezdem ze stopy do stopy, se dostal do čela a Olleho porazil o krok. "Bylo to těžké. Cítil jsem rychlost, vpravo jsem nikoho neviděl, tak jsem tam vjel. Bylo to v pořádku," řekl Nor. Prvenství jej překvapilo. "Spravil jsem si náladu," řekl.

Pět závodníků se muselo v cílové rovince srovnat do tří stop. Finiš byl navíc podle Řezáče krátký. "Nic se nedalo stihnout. Jen jsem si koukal na špičky a jel, co to dalo," řekl Řezáč.

Už po deseti kilometrech se vytvořila na trati osmičlenná skupinka, která spolupracovala. "Střídali jsme jak cyklisti," popsal Řezáč dění na trati. V zledovatělé stopě musel dávat pozor, aby zbytečně nespadl. "Zatáčky vynášely a hrany to nebraly. U Bunkru jsem vylítl, ale ustál to," řekl Řezáč.

Nejhorší místo bylo podle Řezáče u jednoho z bufetů, kde se závodníci potkali s turisty. "Cizina nechápala. Nadávali, protože na to nejsou zvyklí. To se musí zlepšit," vzkázal Řezáč pořadatelům.

Závod žen podruhé za sebou vyhrála Italka Cristina Paluselliová. "Trať byla velmi rychlá," vysvětlila Italka, proč jela o osm minut rychleji než loni. Nejlepší Češkou byla čtvrtá Kateřina Smutná. "Pět kilometrů jsem překonávala křeče," poukázala na náročnost závodu česká běžkyně.

Výsledky - 50 km klasicky:
Muži: 1. Skjonsfjell (Nor.) 2:03,00, 2. Olle (Est.) -1, 3. Řezáč (ČR) -2, 4. Svärd (Švéd.) -3, 5. Cattaneo (It.) -4, 6. Aukland (Nor.) -14, 7. Constantin -45, 8. Fauner (oba It.) -1:24, 9. Hallingstad -1:27, Skorstad (oba Nor.) -1:30, ...33. Souček - 15:49, 36. Hák -18:17, 37. Plecháč (všichni ČR) -18:55
Ženy: 1. Paluselliová (It.) 2:24:27, 2. Lindová (Švéd.) - 2:24, 3. Peyrtotová (It.) -4:30, 4. Smutná (ČR) -4:49, 5. Nafranovičová (Běl.) -12:17, 6. Dziadkowiecová (Pol.) -22:44.
25 km:
Muži: 1. Thonfeld 57:19, 2. Albert (oba Něm.) -22, 3. Jakoubek (ČR) -1:08.
Ženy: 1. Kocumová 1:04:30, 2. Horáková -4:31, 3. Tučková (všechny ČR) -6:50

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články