Hlavní obsah

Björgenová ovládla sprint, Neumannová jedenáctá

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Ani v Novém Městě na Moravě nenašla Marit Björgenová ve sprintu přemožitelku. Suverénní vládkyně této disciplíny vyhrála na Zlaté lyži už desátý závod v řadě, sedmým vítězstvím v letošním Světovém poháru navíc v neděli potvrdila své průběžné vedení. Vítězka sobotní desítky Kateřina Neumannová nepostoupila ze čtvrtfinálové rozjížďky a celkově skončila jedenáctá.

Článek

Björgenová nevyhrála kvalifikaci, ale ve vyřazovacích jízdách byla nezdolatelná. Ve finálové jízdě sice nejprve tvrdě bojovala o druhé místo, ve stoupání před nájezdem do cílové rovinky ale zabrala a prodrala se do čela.

V dojezdu 1200 metrů dlouhé tratě už bylo jasné, že suverénně zvítězí. Za Norkou skončila druhá Pirjo Manninenová z Finska, třetí dojela Němka Claudia Künzelová a čtvrté místo zbylo na Slovinku Petru Majdičovou.

Neumannová zajela v kvalifikaci dvanáctý čas. Ve čtvrtfinále nejdříve ulila start a potom se marně snažila dostat do postupové dvojky. Pomohl jí pád Rusky Aliny Sidkové, ale finiš s Italkou Ariannou Follisovou o píď prohrála. "Nemám zrychlení a cílová rovinka byla moc krátká," řekla Neumannová. "Zkazit náladu mi to nemohlo," dodala, že ji hřál sobotní triumf z volné desítky.

Kjölstad překvapil i sám sebe

Pro první vítězství v závodu SP si na Zlaté lyži dosprintoval Nor Johan Kjölstad. Vydělal i na tom, že jeho krajan a elitní sprinter Tor Arne Hetland spadl v semifinále a nakonec se musel spokojit s pátým místem. Na druhou příčku vystoupil Ital Freddy Schwienbacher a z třetího místa se radoval Švéd Björn Lind.

Kjölstadovo vítězství bylo největším překvapením víkendu na Vysočině. "Byl jsem šťastný už jen z toho, že jsem vůbec postoupil z kvalifikace. A vítězství, to je něco úchvatného," řekl Nor.

Jedinou českou nadějí ve sprintu byl Dušan Kožíšek. Kvalifikaci zajel osmý a nadějně rozjel i čtvrtfinále, dlouho byl druhý, ale ve finiši s Rakušanem Haraldem Wurmem zakopl o stříšky vymezující koridor a upadl. "Na jednu stranu jsem zklamaný, že jsem se nedostal dál, ale stejně mohu být za takový výsledek rád," řekl Kožíšek, pro kterého je 14. místo nejlepším v kariéře.

SP v běhu na lyžích - Nové Město na Moravě
muži - sprint, 1200 m volně
Finále: 1. Kjölstad (Nor.) 2:10,6 min., 2. Schwienbacher (It.) -0,1, 3. Lind (Švéd.) -0,7, 4. Darragon (Fr.) -3,7.
Čtvrtfinále - 1. rozjížďka: 1. Lind 2:12,9, 2. Wurm (Rak.) - 0,5, 3. Alypov (Rus.) -2,9, 4. Kožíšek (ČR) -22,5.
Pořadí: 1. Kjölstad, 2. Schwienbacher, 3. Lind, 4. Darragon, 5. Hetland, 6. Röning (oba Nor.), 7. T. Fredriksson (Švéd.), 8. Wurm (Rak.), ...14. Kožíšek - vypadl ve čtvrtfinále, 33. Koukal, 56. Razým, 62. Šperl, 69. Šlechta, 73. Krska (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace.
ženy - sprint, 1200 m volně
Finále: 1. Björgenová (Nor.) 2:26,8 min., 2. Manninenová (Fin.) -0,4, 3. Künzelová (Něm.) -1,0, 4. Majdičová (Slovin.) - 4,1.
Čtvrtfinále - 2. rozjížďka: 1. Björgenová 2:30,1, 2. Follisová (It.) -1,5, 3. Neumannová (ČR) -1,5.
Pořadí: 1. Björgenová, 2. Manninenová, 3. Künzelová, 4. Majdičová, 5. Scottová (Kan.), 6. Böhlerová (Něm.), 7. Pedersenová (Nor.), 8. Follisová, ...11. Neumannová - vypadla ve čtvrtfinále, 48. Nývltová, 49. Markelová, 56. Rajdlová, 59. Chrástková (všechny ČR) - nepostoupily z kvalifikace.

Reklama