Hlavní obsah

Raich vybojoval na MS zlato v kombinaci

BORMIO

Rakouský sjezdař Benjamin Raich získal ve čtvrtek titul mistra světa v kombinaci. Na sjezdovce Stelvio v italském Bormiu využil výpadku obhájce titulu Bodeho Millera z USA a byl nejlepší v součtu časů ze sjezdu a dvou kol slalomu. Druhý skončil Nor Aksel Lund Svindal a bronz získal Ital Giorgio Rocca. Nejlepším z českých lyžařů byl šestnáctý Ondřej Bank.

Článek

Raich se ke své druhé medaili na šampionátu odrazil pátým místem ve sjezdu. Bronzový medailista ze superobřího slalomu pak potvrdil roli skvělého slalomáře, na prvním místě se usadil hned po prvním kole a v druhém už svoji pozici jen o kontroloval. Na druhém místě byl Svindal s necelou vteřinou ztráty.

K radosti domácího publika spadlo třetí místo do klína Roccovi. Umožnil mu to všestranný matador Kjetil Andre Aamodt. Nor měl na dosah svoji dvacátou medaili z mistrovství světa a olympijských her, ale v druhém kole slalomu neprojel správně jednou z branek. V cíli měl druhý čas, ale byl diskvalifikován.

Sjezd pro kombinaci vyhrál podle očekávání mistr světa v této disciplíně Michael Walchhofer. Rakušan ovšem nepatří k dobrým slalomářům, takže se pak propadl na konečné čtvrté místo.

Miller jel po jedné lyži

Naději na obhajobu titulu a druhou zlatou z Bormia ztratil ve sjezdu favorizovaný Američan Bode Miller. Vedoucí muž SP a vítěz superobřího slalomu udělal chybu po prvním skoku, zahranil a ztratil levou lyži. Pokračoval sice dlouho po jedné lyži, dosáhl rychlosti 83,3 km/h, ale nakonec spadl a do cíle nedojel.

Bank začal kombinaci na 26. místě ve sjezdu, když udělal chybu na největším skoku a bylo jasné, že šesté místo ze Svatého Antonu 2001 nezopakuje. Nachlazený Bank se ve slalomu posunul na 16. místo stejně jako předloni v Mořici. Borek Zakouřil zvládl sjezd lépe než Bank, ale po slalomu skončil devatenáctý.

Nešťastně dopadl kombinační sjezd pro Kryštofa Krýzla, kterému v polovině trati po skoku vypadla lyže a osmnáctiletý sjezdař skončil po pádu v ochranných bariérách. Zlomil lyži, chvíli se držel bolestivě za nohu, ale odešel po svých. Martin Vráblík závod nedokončil, protože byl diskvalifikován.

MS v alpském lyžování - kombinace
1. Raich (Rak.)3:19,10
2. Svindal (Nor.)+ 0,84
3. Rocca (It.)+ 0,98
4. Walchhofer (Rak.)+ 1,45
5. Zurbriggen (Švýc.)+ 1,88
6. Kjus (Nor.)+ 2,24
7. Albrecht (Švýc.)+ 2,27
8. Bourgeat (Fr.)+ 2,43
9. Kucera (Kan.)+ 3,63
10. Bourque (Kan.)+ 3,80
...
16. Bank (ČR)+ 6,20
19. Zakouřil (ČR)+ 7,78
K. Krýzl (ČR)nedokončil sjezd
Vráblík (ČR)diskvalifikován

Reklama

Související témata: