Hlavní obsah

Běžec Koukal chce věřit, že se před MS dostal do formy

PRAHA

Běžec na lyžích Martin Koukal se snad odrazil ode dna a chce věřit, že se dostal krátce před začátkem mistrovství světa do formy. Naznačil to sobotním devátým místem na volné patnáctce Světového poháru v německém Reit im Winklu a v bídné sezóně konečně uspěl.

Foto: ČTK

Martin Koukal - ilustrační foto

Článek

"Vypadá to, že to jde tím správným směrem," řekl Koukal po závodu v Reit im Winklu. "Snad to je forma, a ne náhodný výsledek," doufal běžec ze Žďáru nad Sázavou.

Předloni si Koukal zajistil slávu šokujícím triumfem na MS na bruslařské padesátce. Následující sezonu začal druhým místem, myslel na žlutý trikot vedoucího muže SP, ale od té doby se neprosadil. I proto na sklonku roku převzal zodpovědnost za jeho přípravu osobní servisman Jan Baranyk. Švéd Christer Skog, s kterým Koukal spolupracoval tři roky na dálku, jen občas poradí.

Na mistrovství do německého střediska míří s cílem na umístění do patnácti. Z individuálních startů má v plánu volnou patnáctku a kombinaci. "Měl jsem dva roky výkyvy, takže být do patnácti by bylo super. Výkonnost je dobrá, formu cítím, i když to pořád ještě není ono," uvedl Koukal. "Když něco zajedu na mistrovství světa, může to sezonu zachránit," řekl Koukal.

Od začátku sezony měl problémy s dýcháním, necítil se ve své kůži. Možná to mělo něco společného s jeho květnovým výstupem na osmitisícovku Čo Oju v Himálaji. "Všechno jsme konečně odstranili, uzdravil jsem se, a to je základ k dalším věcem a zlepšení," řekl Koukal. S Baranykem nevymýšleli v tréninku žádné novoty. "Udělali jsem základní trénink, žádné převratné věci, a dostal jsem se do pohody," řekl běžec.

Na zlato z Val di Fiemme Koukal před začátkem MS v Oberstdorfu nemyslí. "Za dvacet let se můžu starat o vzpomínky, ale teď je důležité tohle mistrovství. Chci na něm zajet co nejlíp," řekl Koukal. Oberstdorfské tratě označil za poměrně náročné. "Takový je současný trend. Ať se mi líbí, nebo ne, tak je to jedno, v dnešní době si tratě nevybereme," řekl Koukal.

Reklama