Hlavní obsah

České běžkyně šesté ve štafetě, zlato pro Norky

OBERSTDORF

Norské běžkyně na lyžích ovládly na mistrovství světa v německém Oberstdorfu pondělní štafety na 4x5 kilometrů, když za sebou v cíli nechaly Rusky a Italky. České kvarteto ve složení Balatková-Erbenová, Kamila Rajdlová, Kateřina Neumannová a Ivana Janečková dojela na šestém místě. Domácí obhájkyně zlata se musely spokojit se čtvrtým místem.

Článek

Češky díky výsledku splnily interní kritérium pro start štafety na olympijských hrách v Turíně. Předpoklad, aby skončily v první polovině šestnáctičlenného pole, v pohodě splnily.

A to dvacetiletá finišmanka Janečková ztratila pátou pozici až v cílové rovince po souboji s Finkou Lassilaovou. Jinak se český tým držel celý závod v popředí. Neumannová jej dokonce na třetím úseku dotáhla těsně za medailové pozice.

Mnohem závažnější pád však postihl Rusky. Vyslankyně země, která až do roku 2001 pevně vládla ženským štafetám, odtáhly na prvním místě drtivou část závodu.

Ale v závěrečné fázi posledního úseku předběhla Čepalovovou suverénka sezóny Björgenová a s náskokem necelých osmi vteřin dovedla Norky do cíle.

MS v klasickém lyžování - Oberstdorf (Něm.)
běh - ženy, štafeta na 4x5 kilometrů
1. Norsko (Skofterudová, Pedersenová, Steiraová, Björgenová)57:15,7 min.
2. Rusko (Kurkinová, Baranovová-Masolkinová, Medveděvová-Abruzovová, Čepalovová)+ 7,6
3. Itálie (Paruzziová, Confortolaová, Valbusaová, Follisová)+ 49,7
4. Německo+ 1:11,3
5. Finsko+ 1:25,1
6. ČR (Balatková-Erbenová, Rajdlová, Neumannová, Janečková)+ 1:30,1
7. Kazachstán+ 2:05,5
8. Švédsko+ 2:25
9. Francie+ 2:49,6
10. Bělorusko+ 3:09,5

Reklama

Související témata: