Hlavní obsah

Neumannová: Efekt z medaile je dlouhodobější

OBERSTDORF

Příjemné počty zažívá řada českých lyžařů v této jedinečné zimě. Nebývalá série vydařených výsledků v SP jim přináší na konta v přepočtu až milióny. Šampionát v Oberstdorfu vesměs vyhlíželi jako vrchol zimy, ač jim přímo může vynést jen nižší zisky. Zato nabízí perspektivu dlouhodobějších požitků.

Článek

"Okamžitý efekt je zajímavější ze svěťáku, protože na šampionátu dostanete medaili a tím to končí. Jsou tam sice i prémie od firem, ale ty nejsou tak zásadní, že by byly zajímavější než vyhrát jednotlivý díl seriálu. Být mistr světa ale určitě stojí za to. Dává to lepší pozice pro jednání se sponzory a partnery. Dlouhodoběji to je asi zajímavější," soudí Kateřina Neumannová, která si po volné desítce v Oberstdorfu mohla poprvé vychutnávat pocit z triumfu na velké akci.

Za titul by od svazu měla dostat 250 000 korun, ve srovnání s jejím více než miliónovým ziskem ze SP a sponzorských příspěvků, jež se nezveřejňují, relativně nízkou částku. "Jsou to dobré peníze, ale na kontě je zatím nemám. Svaz ale není v růžové situaci," říká Neumannová, jejíž vztahy s nynějším vedením českého lyžování nejsou po sérii sporů nejlepší.

"Do souvislostí bych to nedávala. Jsou rádi, že se mi to povedlo, jen si nejsem jistá, že na to mají," pokračuje jedna z nejvíce vydělávající sportovkyň v Česku.

Smlouvy na olympijský cyklus

Jako mimořádnou akci vnímá MS stříbrný skokan Jakub Janda. "Svěťák je komerční, mistrovství je o medailích," podotýká Janda, který si ve SP v této zimě přišel už na 2 150 000 korun. I on ví, že mu vydařená sezóna s medailovou třešničkou nabídne silnou pozici pro vyjednávání před olympijskou sezónou.

Čtyřletý cyklus her bývá často rámcem smluv. Nejen v případě Neumannové. Záleží na šikovnosti manažerů. "Dohody s partnery mám uzavřené do turínských her," podotýká Martin Koukal, jemuž se dveře mezi marketingově zajímavé sportovce otevřely titulem na padesátce před dvěma lety. Zisky si zajistil i na dobu, kdy se výkonnostně trápí.

Trvalý příjem skýtají sportovcům centra vnitra, armády či školství. Patři tam většina reprezentantů. "Bez Dukly bych se těžko skokům mohl věnovat profesionálně," říká Janda. "Platy jsou určené tabulkově podle výsledků a jsou na úrovni republikového průměru. Nebereme 70 000 nebo 100 000 jako fotbalisti, ale bez zázemí Dukly by ve skocích u nás nikdo neměl šanci," dodává Janda.

Odměny za MS od Svazu lyžařů ČR
zlato - stříbro - bronz
Jednotlivci250 t. - 200 t. - 150 t.
Družstva400 t. - 320 t. - 180 t.
Mezinárodní federace FIS odměny za MS nevypisuje. Jinak je tomu např. u atletů. Domácí svaz dává prémie jen trenérům, závodníky odměňuje federace (za 1. místo na MS 60 000 dolarů, dále 30 000 a 20 000 dolarů).
Hrubé výdělky lyžařů-klasiků ve SP 2004/2005
Jakub Janda (mj. 8 x na stupních ve skoku)2 150 000 Kč
Kateřina Neumannová (5x na stupních v běhu)1 110 000 Kč
Lukáš Bauer (1x na stupních v běhu)300 000 Kč
Ladislav Rygl (1x na stupních v sev. kombinaci)160 000 Kč

Reklama