Hlavní obsah

Štafeta norských lyžařů má zlato z MS, Češi osmí

PRAHA

Štafeta norských běžců na lyžích obhájila zlatou medaili na mistrovství světa v Oberstdorfu v závodu na 4x10 kilometrů. Stříbro vybojovali domácí Němci, bronz putuje do Ruska. České kvarteto Jiří Magál, Lukáš Bauer, Martin Koukal a Petr Michl obsadilo osmé místo.

Článek

Čechům se tak nepodařilo dosáhnout na vysněnou šestou příčku a o jedno místo si pohoršili oproti minulému šampionátu ve Val di Fiemme i olympijským hrám v Salt Lake City. "Celkový dojem je nijaký. Osmí a sedmí jezdíme pořád," řekl novinářům trenér Miroslav Petrásek. "Kdyby všichni čtyři zajeli svoje maximum, tak jsme s Francií a Rakouskem mohli o páté místo jet," uvedl Petrásek.

Češi v podstatě ztratili šanci na lepší umístění již na prvním úseku. Magálovi se nepodařilo udržet kontakt se špicí a Bauerovi předával jako dvanáctý se ztrátou půldruhé minuty za vedoucí čtveřicí Rusko, Itálie, Norsko a Německo. "Po prvním úseku bylo po závodě," řekl Petrásek. Magál neudržel tempo se špičkou v třetím kole. "Začalo mi to na sluníčku smekat a strašně jsem rupnul. Byla to jízda na houby," řekl Magál.

Bauer na druhém klasickém úseku naplnil předpoklady, předběhl čtyři závodníky. Pátý muž z volné patnáctky si vybral smůlu v druhém kole, když ztratil ve stoupání hůl. "Utrhlo se mi poutko, vada materiálu." popsal Bauer. Zrovna přitom unikal Švédu Södergrenovi, ale místo trháku jel 200 metrů bez hůlky. "Vzal jsem si francouzskou hůlku, ale měla velké poutko a pořád mi to sjíždělo, což mě rozhodilo," řekl Bauer, který dovezl pomyslný štafetový kolík Koukalovi na osmém místě.

O pozdvižení se postarali Norové

Dvě a čtvrt minuty před ním už v té době bylo pouze norsko- ruské duo Frode Estil, Vasilij Ročev. Ti se postarali na předávce o pozdvižení, neboť nezamířili na stadionu do správného koridoru a zkrátili si o několik metrů trať.

Do bruslařské části vyrazil za českou štafetu mistr světa z Val di Fiemme Koukal, jenž většinu svých deseti kilometrů strávil s Estoncem Jaakem Maem. "Nebylo to špatný, ale dokázal bych si představit mít ve třetím kole víc sil," řekl Koukal a pochvaloval si rychlé lyže. Společně jeli na sedmém a osmém místě a předávali s odstupem zhruba třičtvrtě minuty za šestým Rakouskem. "Je to zklamání, mysleli jsem, že by to mohlo vyjít výš," doplnil lyžař.

V té době se začal Němcům téměř rozplývat medailový sen - třetí člen německé štafety Tobias Angerer se totiž neudržel třetího Pietra Pillera Cottrera z Itálie a finišman Axel Teichmann ztrácel na bronz čtyřicet sekund. Vedoucí závodník Světového poháru ale předvedl famózní výkon, v posledním okruhu předjel Cristiana Zorziho a v cílové rovince i Rusa Nikolaje Bolšakova. Německé kvarteto tak získalo na domácím mistrovství první běžeckou medaili.

Michl neodolal ataku Švéda Fredriksona

To už slavili Norové, které i po zřetelném zvolnění v závěru a dojezdu s vlajkou dovezl s takřka osmnáctisekundovým náskokem do cíle Tore Ruud Hofstad. Vedle něj a Estila se na obhajobě zlata podíleli Odd-Björn Hjelmeset a biatlonista Lars Berger.

Čtyřiatřicetiletý Michl neodolal v závěrečném úseku ataku Švéda Mathiase Fredrikssona a dojel na osmém místě. "Je lepší, to bylo těžký. Snažil jsem se s ním udržet asi kilometr, ale došlo mi. Ujel mi asi šest set metrů před cílem," řekl Michl. Na vítězné Nory ztratil český výběr téměř tři a půl minuty.

Muži - štafeta na 4x10 km:
1. Norsko (Hjelmeset, Estil, Berger, Hofstad) 1:39:04,4 hod., 2. Německo (Filbrich, Schlütter, Angerer, Teichmann) -17,7, 3. Rusko (Pankratov, Ročev, Dementěv, Bolšakov) -18,7, 4. Itálie - 44,9, 5. Rakousko -1:36,5, 6. Francie -1:37,6, 7. Švédsko - 3:10,3, 8. Česká republika (Magál, Bauer, Koukal, Michl) -3:24,4, 9. Estonsko -4:16,8, 10. Kazachstán -4:17,2.

Reklama