Hlavní obsah

Janda zápolí i s únavou, ale jde do další bitvy

OBERSTDORF

Pár stovek metrů to má Jakub Janda z penziónu Birkenhof k Schattenbergu, kam v pátek vyrazí, aby podruhé na světovém šampionátu zkusil dobýt medaili. Tentokrát na velkém můstku. Královská bitva skokanů na lyžích začne v pět odpoledne, už takřka za tmy v areálu, který bude zářit nad Oberstdorfem.

Článek

Janda už má z MS stříbro. Vyskákal ho v závěru minulého týdne, kdy jej sužovala nemoc. Ta už je pryč. "Jsem asi fit, ale cítím hroznou únavu ze sezóny, ráno vstanu a je to, jako kdybych vůbec nespal," říkal včera před polednem.

Jakou získá Jakub Janda medaili?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Na rozdíl od spolubojovníků v týmu díky postavení ve Světovém poháru mohl vynechat podvečerní kvalifikaci, která pustila do dnešního boje 50 letců včetně Matury a Hájka. Neuspěl Mazoch.

Bude to dnes znovu bitva ovlivněná větrnými poryvy? Předpověď nenahání skokanům hrůzu. "Ale vítr asi může zlobit, na větším můstku je znát ještě více," pravil Janda.

Roli může hrát Slovinec Tepeš

"Bude více termiky," počítal slovinský trenér českého týmu Vasja Bajc s více či méně znatelným prouděním, které může nad dopadem někomu pomoci jinému let zkrátit.

Další Slovinec Tepeš, kdysi skokan, dnes osoba, která skokany pouští z můstku, může hrát velkou roli. I úvahy, že občas někoho záměrně nechá jet do lepších podmínek, se vznášejí kolem můstků. "Měl by pouštět jen, když je síla větru v určitém rozpětí," připomněl Janda a zavtipkoval. "Mě určitě pošle do dobrého větru, posledně jsem mu ukazoval, kde a jak má zaparkovat. Pak ho odtamtud sice vyhodili, ale snad to bude dobře".

Bajc má velké cíle

O soupeře se v trénincích moc nezajímal. "V závodě to stejně může být jinak. Němec Schmitt na středním můstku ze šesti tréninků skočil třikrát nejdál a pak mu to nevyšlo." Zcela fit už by měl být i Ahonen, Fin který minulý týden byl těsně za Jandou. "Už to není jako v úvodu Světového poháru, kdy Ahonen vše vyhrával. Zvítězit může deset skokanů," mínil Bajc a zadoufal v další úspěch svého svěřence na můstku, který skokani znají z tradičního Turné. "Má na to. Musí se však opět ovládnout a koncentrovat."

Trenérský světoběžník se může dočkat další velké chvíle u českého týmu, leč nemá jasno, zda u něj setrvá. "Ještě nevím, ale fakt je ten že ne všichni kolem skoků v Česku chtějí totéž," odkládal debaty na ožehavé téma na dobu po šampionátu.

Reklama