Hlavní obsah

Neumannová dojela v maratónu osmá, zlato pro Björgenovou

OBERSTDORF

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová si dojela na mistrovství světa v Oberstdorfu pro osmé místo v závodu na 30 kilometrů klasicky. Mistryně světa bojovala až do závěru maratónu o přední umístění, pak jí ale došly síly. Zlatou medaili získala Norka Marit Björgenová.

Článek

Neumannová jela nejdelší ženský závod na vrcholné akci poprvé v kariéře a o šanci na medaili přišla až v závěrečných kilometrech. Proti předpokladům se mistryně světa z volné desítky v první části závodu dokonce starala o tempo a pomáhala roztrhat skupinu závodnic, které startovaly hromadně.

V posledních deseti kilometrech se v čele vykrystalizovala osmičlenná skupina, v níž Neumannová nechyběla a stále se snažila držet v popředí. Zhruba tři kilometry před cílem však už neměla síly na zachycení nástupu pozdějších medailistek. Těch se ještě držela Polka Justyna Kowalczyková, jež nakonec skončila čtvrtá.

V posledním stoupání razantně nastoupila Björgenová a do cílové rovinky už přijela s velkým náskokem. Vyčerpanou Neumannovou pak v posledních stovkách metrů předjely další soupeřky a odsunuly českou reprezentantku na osmou příčku.

Norská suverénka této sezóny získala v posledním závodu první individuální zlato na šampionátu, zatím se v Oberstdorfu radovala ve štafetě a sprintu dvojic. Společně s bronzem z volné patnáctky a stříbrem ze skiatlonu má Björgenová pět medailí a přiblížila se tak výkonu Jeleny Vjalbeové z MS 1997 v Trondheimu. Fenomenální Ruska však tehdy ve vlasti své následnice všech pět disciplín vyhrála.

Klasickou třicítku dnes absolvovaly ještě další dvě české běžkyně. Kamila Rajdlová doběhla se ztrátou čtyř a čtvrt minuty na 25. místě, o dvě minuty později přijela na 32. příčce Helena Balatková-Erbenová.

MS v klasickém lyžování - Oberstdorf (Něm.)
běh - ženy, 30 km klasicky
1. Björgenová (Nor.)1:27:05,8
2. Kuitunenová (Fin.)+ 8,9
3. Baranovová-Masolkinová (Rus.)+ 10,3
4. Kowalczyková (Pol.)+ 12,8
5. Saarinenová (Fin.)+ 15,9
6. Kurkinová (Rus.)+ 16,6
7. Künzelová (Něm.)+ 16,9
8. Neumannová (ČR)+ 17,6
9. Jacká (Kaz.)+ 1:14,7
10. Zavjalovová (Rus.)+ 1:19,5
...
25. Rajdlová (ČR)+ 4:16,3
32. Balatková-Erbenová (ČR)+ 6:14,9

Reklama