Hlavní obsah

Omischl a Li Ni-na akrobatickými mistry světa ve skocích

RUKA

Kanaďan Steve Omischl triumfoval při absenci zraněného Aleše Valenty mezi skokany na mistrovství světa v akrobatickém lyžování ve finské Ruce. Stříbro získal další Kanaďan Jeff Bean, bronz náleží Alexeji Grišinovi z Běloruska. Mezi ženami vybojovala nejcennější kov vítězka Světového poháru Li Ni-na z Číny.

Článek

Loňský vítěz SP Omischl předvedl ve finále dvakrát precizní trojné salto se čtyřmi vruty a radoval se z prvního titulu mistra světa. "Je to poprvé, paráda. Příští rok bych to mohl na olympiádě zopakovat," řekl Omischl.

Na stupních vítězů ho nečekaně doplnil Bean, kterému se v sezóně nedařilo, ale v mrazivém večeru a za drobného sněžení v areálu ve finské Ruce mu závod vyšel. "Skvělý vrchol roku," radoval se Bean. Třetí byl Alexej Grišin a čtvrtý jeho běloruský krajan Dmitrij Daščinskij.

"Omischla jsem čekal, ale Bean a Grišin jsou překvapením," komentoval výsledky Valenta, který z dějiště MS po špatném dopadu v tréninku předčasně odletěl a leží s naraženými zády v motolské nemocnici.

"Mužem dne je ale Peterson," ocenil Valenta pokus amerického skokana o Ledový dech, trojné salto s pěti vruty v rozložení 1-3-1. Petersonovi se povedl v tréninku a ve druhém kole se chtěl obtížným skokem posunout ze čtvrtého místa dopředu, jenomže pokus nedotočil a spadl na kolena a ruce.

První akrobatickou zlatou medaili pro Čínu získala Li Ni-na. Soupeřky předčila výškou skoků i jistými dopady. Stříbro si zajistila Švýcarka Evelyne Leuová i za podpory Valentova trenéra Pavla Landy. Na vítězku ztratila 1,36 bodu. Stejně jako v konečném pořadí Světového poháru byla třetí Kuo Sin-sin. Už v kvalifikaci vypadla favorizovaná Australanka Lydia Iorodiaconouová.

MS v akrobatickém lyžování - Ruka (Fin.)
muži - skoky
1. Omischl (Kan.)258,98 b.
2. Bean (Kan.)253,61
3. Grišin (Běl.)246,19
4. Daščinskij (Běl.)225,16
5. Nissen (Kan.)224,05
ženy - skoky
1. Li Ni-na (Čína)197,37
2. Leuová (Švýc.)196,01
3. Kuo Sin-sin (Čína)183,94
4. Zukalová (Rus.)181,71
5. Cuperová (Běl.)179,43

Reklama