Hlavní obsah

Slalomářka Strachová: Vloni pro mě bylo výhrou, že jsem mohla startovat, teď se cítím úplně jinak

Praha

Start olympijské sezóny čeká bronzovou medailistkou z her ve Vancouveru Šárku Strachovou. Nejlepší česká slalomářka v sobotu vstoupí do Světového poháru ve finském Levi, kde vítěze závodů čeká i netradiční odměna. Stanou se adoptivními rodiči místního soba.

Foto: Czech-ski.com/Zoom Agence

Šárka Strachová na trati slalomu v Levi.

Článek

Je Levi vaším oblíbeným místem pro závody?

Mám to tu ráda, je to moc hezký závod, co se týče úpravy trati a atmosféry. Je specifické i tím, že to je první slalom, možná o to hezčí.

Na sever Evropy jste nakonec vyrazila dříve, než jste plánovala. Proč?

Dorazili jsme sem o tři dny dřív a udělali dobře, protože podmínky pro trénink jsou tady výborné. Lepší než jinde v Alpách, kde hodně sněžilo a na slalomový trénink to nebylo ono.

Letos do Světového poháru vstupujete ve zcela jiné pozici než před rokem, kdy jste se dostávala z vážných zdravotních problémů.

Samozřejmě. Před rokem bylo pro mě vůbec vítězstvím, že můžu startovat. Letos se cítím psychicky, fyzicky i technicky na lyžích úplně jinak.

Co by vás tedy při startu Světového poháru potěšilo?

Už mě znáte, nedávám si konkrétní cíle. Cíl pro sobotní závod je hlavně jet s čistou hlavou, nenechat se svázat očekáváními a uvidíme, na co to bude stačit.

Na svah vyrazíte v nové kombinéze.

Mám tři varianty. V sobotu pojedu v té co nejvíc bílé, do toho je škála barev duhy, takové jakoby vlnky. Mám další varianty, ale bílá se mi líbí nejvíc, ke sněhu mi sedí.

Na lyžích jste také něco měnila?

Parametry naštěstí zůstaly, nemuselo se nic měnit. Letošní slalomky vycházely z loňských, jsou tam jen malé úpravy. To samé u bot, kostra je stejná, jen pár menších vychytávek.

S trenérem Mayrhoferem jste pracovala na větší dravosti. Daří se vám ji předvádět?

Dravost souvisí i se silou a rychlostí, a když člověk v závodě nejede s čistou hlavou, nechá se svázat očekáváním, nebo nervozitou, tak jízda může vypadat opatrně, křečovitě, nebo nedynamicky. Když člověk jede s čistou hlavou, pro radost a umí riskovat, tak to pak vypadá i dravě. Rychleji se hýbe a jede přímější linii.

Jaké máte další plány po závodě ve Finsku?

Neletíme hned do Kanady, ale přes New Yorku do Denveru, kde budeme čtrnáct dnů ve Vailu a potom budeme v Beaver Creeku trénovat sjezd, abych si zvykla na rychlost, protože se chci vrátit i k superkombinaci.

Reklama