Hlavní obsah

Biatlonistu Šlesingra přibrzdila v přípravě nemoc, na SP odletěl

Praha

Desetidenní tréninkový výpadek potkal před víkendovým zahájením olympijské sezóny biatlonistu Michala Šlesingra, sám závodník ale věří, že už je v pořádku. V ideální formě není, do her v Soči má ale dost času manko dohnat. Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v Anterselvě 2007 dnes odletěl k úvodním závodům Světového poháru v Östersundu dodatečně s týmem žen.

Foto: Petr Horník, Právo

Český biatlonista Michal Šlesingr

Článek

Světový pohár začíná v neděli smíšenou štafetou, která bude v Östersundu bez Šlesingra obhajovat bronzové medaile, jež získala také na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Ani tam Šlesingr vinou nemoci nejel, místo něj startoval Jaroslav Soukup.

"Tehdy jsem si to vyžral. Doufám, že letos jsem si už vybral a do olympiády budu mít klid. Je lepší, že to přišlo takhle na začátku sezóny," řekl při dnešním odletu Šlesingr ke svým zdravotním problémům.

Jestli pojede ve Švédsku další závody, uvidí až na místě. V Östersundu jsou na programu vytrvalostní závody, sprint a stíhačka, ale až v závěru příštího týdne. "Měl jsem horečky, ale snad už jsem se z toho vylízal. Můžu odletět, což jsem rád, protože první závody jsou přechodem od nudného trénování do zábavnějšího závodění, takže se těším. Ale je jasné, že si budu muset pár dní počkat, než bude forma zpátky," prohlásil třicetiletý biatlonista.

Příprava zůstala stejná

Po loňské povedené sezóně s vrcholem na domácím světovém šampionátu český tým přípravu neměnil, zůstal u zavedených zvyklostí. Šlesingr ale zkusil zapracovat na trochu jiném přístupu k závodění, neboť loňské výsledky ho úplně neuspokojily. "Jezdil jsem stabilně, ale vždy mi třeba jedna rána chyběla do špičky," uvedl.

Zastával názor, že dlouhodobá výkonnost je známkou kvality a je důležitější než jeden výsledek. Nyní už se nebude ohlížet na celkové pořadí ve Světovém poháru, chce se vždy soustředit pouze na jeden aktuální závod. Možná i kvůli olympiádě. "Do každého závodu půjdu nanovo a snad to někdy dopadne," prohlásil.

Olympiáda je atraktivní a sledovaná

V přípravě se soustředili i na to, aby si zažil rytmus střelby a nebál se jí při závodu. "I když se radši dívám na stabilitu výkonů, olympiáda je vrchol, který je sledovaný a atraktivní. V hlavě to člověk má, ale snad si z toho tolik dělat nebudu," věřil. "Chci, aby se mi nějaké závody v sezóně vydařily výrazněji než loni, kdy jsem jezdil stabilně," řekl.

I když byl nemocný, úvod sezóny pro něj nebude bezvýznamný. "Když se zadaří na začátku, člověk nastoupí na vlnu a může se vézt, takže i první závod je důležitý pro nějakou sebedůvěru. Ale měl jsem nějaké zdravotní problémy a je mi jasné, že nemůžu být v ideální formě. To neznamená, že bych věšel hlavu," doplnil.

Po Östersundu následují rychle za sebou další závody Světového poháru v rakouském Hochfilzenu a Annecy-Le Grand Bornand ve Francii.

Reklama