Hlavní obsah

Soči má přednost. Tour de Ski dokončím, jen když pojedu o stupně, plánuje Bauer

Brno

Po téměř měsíci se v pondělí odpoledne vrátil ze Skandinávie, v úterý ráno už se přesouvá na vysokohorské soustředění do Davosu. Nabitý program úvodu sezóny se běžci na lyžích Lukáši Bauerovi snáší lépe s vědomím, že vstup do olympijské sezóny mu vyšel a je zdravý.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

Po výhře v Kuusamu jste byl v Lillehammeru na patnáctce klasicky devatenáctý a výsledek jste označil za kaňku na severském startu sezóny. Přesto vládne spokojenost?

Člověka to vítězství namlsá, navíc jsem celý týden poslouchal, jak jsou mi tratě v Lillehammeru šité na míru, lidé se sázeli, jestli budu do trojky. Ale v závodě jsem se s lyžováním pral. Proto jsem mluvil o kaňce, i když odstup na desítku nebyl velký. S celým severem jsem naprosto spokojený, tým ten dobrý rozjezd nakopl.

Co vám ukázala jediná štafeta, která se před olympiádou v Soči jede? Navnadilo vás páté místo mezi národy?

Do olympiády ještě zbývají dva měsíce, výkonnost naše i soupeřů se bude měnit. Ale je příjemné, že i v tomhle složení, kde oproti Vancouveru není Martin Koukal, jsme schopni zajet velmi dobrý výsledek. Výhled je pozitivní, ale pořád jsme ti, kteří jsou připraveni využít chyb těch nejlepších. Jako se nám to povedlo ve Vancouveru.

Jaké máte plány směrem k Tour de Ski? Zvažoval jste, že byste ji neabsolvoval celou.

Předběžně mám jasno, že odjedu první čtyři etapy, pak odstoupím a v rámci přípravy pojedu Jizerskou padesátku.

Proč jste se tak rozhodl?

V minulosti někteří nejlepší závodníci vynechávali Tour i kvůli mistrovství světa, natož kvůli olympiádě. Já si minulou zimu vedl slušně na Tour de Ski, Jizerské padesátce a ještě v La Clusaz, ale pak už to bylo o úroveň horší. Nikdo neví, na kolik to bylo nabitým programem a nakolik letním výpadkem, ale rozhodli jsme se neriskovat únavu. První čtyři etapy jsou rychlostní, pak už jsou na programu delší a náročnější. Jen pokud bych měl Tour rozjetou tak, že bych se mohl prát o stupně vítězů, dokončil bych ji.

Reklama