Hlavní obsah

Moravská lyžařská výpomoc ve světě? Hlavu mezi kolena, vole, a jeď až do cíle

Val Gardena

Nenávist a rivalita mezi dvěma soky bojujícími o pohádkové odměny? Ani náhodou. Přestože Ondřej Bank reprezentuje při závodech v alpském lyžování Česko a Jan Hudec Kanadu, nezapřou původ. Oba pochází ze Šumperka. A původ je spojuje i při kočování po bitvách ve světovém poháru na svazích celého světa.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Jan Hudec.

Článek

Hudec, jehož rodiče emigrovali z tehdejšího Československa pouhých deset měsíců po narození syna, se blýskl ve Val Gardeně druhým místem v super-G, potěšen byl i devátou pozicí ve sjezdu. Užíval si přízně fanoušků, kteří za ním do Jižního Tyrolska dorazili i z Čech. Z hovoru s příznivci jej vyrušil Tomáš Kuchař, fyzioterapeut Ondřeje Banka. „Poradíš Ondrovi," ptal se Hudce. „Za dvacku," vypálil bez váhání Hudec a vzápětí propukl smích, který ustal až s okamžikem, kdy sáhl po vysílačce.

V cílovém prostoru sledoval vývoj sjezdu, který už absolvoval. Ondřej Bank teprve čekal na start. „Dost to skáče, buď připravený. Velbloudí hrby jsou rovněž trošku větší. Sníh je perfektní. Jak přijedeš na zatočenou pasáž, na prvním hupu to skočí na pravou nohu, ten druhý na levou musíš pořádně přimáčknout, abys neletěl daleko a nedostal se mimo. Zbytek hlavu mezi kolena, vole, a jeď až do cíle," hlásil Hudec do vysílačky. „Díky. Kolikátý seš," zaskřípalo z vysílačky na vrchu sjezdovky Saslong. „Devátý. Až přijedeš, budu desátý. Dělej," burcoval Hudec kamaráda.

Jako stovka v atletice

Nešlo o žádnou výjimku. Přestože bojuje za jinou zemi, Banka nikdy nenechá na holičkách. „My jsme jako bráchové. Oba pocházíme ze Šumperka. Na závodech společně trávíme čas, rozumíme si. Snažím se Ondřejovi poradit nějaké finty. Je pro mě důležité, abych mu pomohl," líčil Hudec.

„Vlastně ani nejde o finty. Sjezd je dost těžký sport. Prostě vrchol. Na olympiádě je vrcholem atletiky stovka, v lyžování to platí pro sjezd. Lidi mají disciplínu rádi. Hlavně, když závodnicí padají. To je stejné jako ve formuli. Lidí na okruhy chodí, aby viděli karamboly," hledal přirovnání Hudec.

„Ondra má jednoho trenéra, maximálně dva lidi na trati. Nemohou mít zmapovaný celý kopec. My máme osm závodníků, navíc spolupracujeme s norskou reprezentací, která čítá tři závodníky. Rozhodující jsou informace a těch máme moře," lebedil si Hudec. „Jen v našem týmu je pět trenérů, osm závodníků, fyzioterapeuty máme na startu i v cíli, doktory rovněž. Norové mají čtyři trenéry a další lidi v týmu. Sjezd je jako formule jedna. Obrovský tým dělá na rychlosti jednoho člověka. Země s jedním závodníkem mají složitou pozici."

Poradí i na olympiádě

Nikdo mu nikdy neřekl ani slovo, že spolupracuje s konkurentem, který mu pomoc nemůže prakticky nikdy vrátit. „Proč by se zlobili, když poskytuji informace Norům a ti nás poráží," smál se Hudec. „Dává mi super rady. Vždy přesně vystihne, co mě na trati čeká, já mu rozumím a hodně mi pomůže. Pro nás vzadu představuje report o trati alespoň malou výhodu," říkal Ondřej Bank, který dojel ve sjezdu dvaapadesátý.

„Nemáme šanci trať sami pokrýt. Proto spolupracujeme s Chorvaty a Slovinci, pomáhá nám i Honza. Jde o konzultace pro super-G a sjezd. V prvním tréninku by kluci skákali úplně naslepo," přiznával Tomáš Bank, trenér českého reprezentanta. „Mám vymyšlenou stopu a podle Honzových rad mohu plán třeba upravit, když mi hlásí, že je pista rychlejší. Bohužel velkou roli hrají lyže a s nimi člověk nic neudělá. Ve Val Gardeně byly pomalé," posteskl si český zástupce na startu.

„Já věřím, že Ondra může jezdit do první desítky ve světovém poháru. Jen má bez servisu těžkou pozici. Třeba Svindal má všechno nejlepší. Ze všech stran. My rovněž. Zázemí je dokonalé, bezchybné," přemítal Hudec.

Je připravený sdílet informace s českým parťákem i na olympijských hrách. „Já chci, aby Ondra jezdil rychle. On zase přeje mně. Fandíme si navzájem. A neřeším, jestli jde o mistrovství světa, svěťák nebo olympijské hry. Musíme si pomáhat," smál se Hudec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články