Hlavní obsah

Soukalová přijde o žlutý trikot, v Anterselvě byla diskvalifikována

Anterselva
Aktualizováno

Francouzská biatlonistka Anaisa Bescondová vyhrála čtvrteční sprinterský závod na 7,5 km v Anterselvě. Nejlepší z českých závodnic byla na 27. místě překvapivě Jitka Landová. Vedoucí žena Světového poháru Gabriela Soukalová udělala na střelnici čtyři chyby a nakonec byla kvůli potížím se zbraní diskvalifikována. Nejlepší česká biatlonistka kvůli tomu nepostoupila do sobotního stíhacího závodu, po kterém přijde o žlutý trikot vedoucí ženy seriálu SP.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Gabriela Soukalová si připravuje zbraň před střeleckou položkou vleže při závodu SP.

Článek

"No, nevím, zdali jsem musela mít až tolik smůly," povzdechla si Soukalová na svazovém webu. Biatlonistce se na malorážce rozbil závěr. "Najednou mi v ruce zůstaly jeho kousky," popsala situaci na první střelbě. Na druhou položku si musela vzít rezervní zbraň, třikrát s ní netrefila a celkem tak jela čtyři trestná kola.

Závěrečný okruh jela Soukalová se slzami v očích i na tváři. "Nechtěla jsem závod vzdát, chtěla jsem bojovat, ale strašně mě mrzela ta bezmoc," hlesla po závodě. Ve výsledcích původně figurovala až na 72. místě, posléze byla vyškrtnuta a u jejího jména se objevila poznámka o diskvalifikaci.

"Dobře, že se závada stala tady a ne na olympiádě, tam by to mělo daleko horší následky," řekl trenér Soukalové Ondřej Rybář v České televizi. "Je to netypická závada, rozpadl se jí závěr u zbraně a s tím se těžko střílí. Musela dobíjet jednotlivě, pak si musela brát rezervní zbraň na druhou položku, což člověka poznamená," řekl Rybář.

Výměna zbraní v rozporu s pravidly

Soukalová přitom nezačala špatně. Vítězka dvou závodů minulý týden v Ruhpoldingu byla při příjezdu na střelbu vleže čtvrtá, ale pak začaly problémy. Při zandávání zásobníku nábojů do zbraně marně hledala upadlý závěr a první ránu následně netrefila. "Po ručním dobíjení se mi podařilo ještě položku dostřelit, ale bylo mi jasné, že na stojku budu potřebovat náhradní zbraň," řekla.

Na stojku si vzala rezervní zbraň, na kterou není zvyklá. "Připadala jsem si jako začátečník. Vůbec jsem nevěděla, jak tu zbraň mám držet. My máme pažby na míru, vychytaný každý detail. Třeba na spoušti mám takovou kuličku kvůli citu, na té rezervě mi přišlo, že spoušť chybí," řekla Soukalová.

Nakonec ale bylo všechno jedno, protože byla dodatečně diskvalifikována. Výměnu zbraní totiž provedla v rozporu s pravidly. "Gábina si svoji zbraň sundala z ramen ještě před zastavením u stojanu s rezervní zbraní. Pravidlo přitom výslovně říká, že závodník musí během této manipulace stát na místě," vysvětlil trenér Rybář. Verdikt mezinárodní jury potvrdilo i video.

Protože Soukalová nepostoupila do sobotní stíhačky, byl sprint jejím posledním individuálním závodem před hrami v Soči. V neděli by měla jet štafetu. "Budeme na to reagovat a změníme plány závěrečné přípravy," uvažoval Rybář.

Životní výsledek naopak ve vyšší nadmořské výšce v Anterselvě zajela sedmadvacátá Landová, která minula pouze jeden terč vstoje. "Je to pro mě hodně důležitý výsledek," řekla Landová. Veronika Vítková musela na dvě trestná kola a obsadila 34. místo. Eva Puskarčíková postoupila do stíhacího závodu z 52. místa, nikoli už 75. Barbora Tomešová.

Závod SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Bescondová (Fr.) 20:30,2 (1 tr. okruh)
2. Henkelová (Něm.) -6,7 (0)
3. Domračevová (Běl.) -10,1 (2)
4. Dunkleeová (USA) -10,7 (0)
5. Romanovová (Rus.) -11,8 (0)
6. Bergerová (Nor.) -12,5 (1)
7. Preussová (Něm.) -18,9 (1)
8. Skardinová (Běl.) -24,1 (0)
9. Mäkäräinenová (Fin.) -30,8 (2)
10. Viluchinová (Rus.) -35,3 (1)
27. Landová -1:09,6 (1)
34. Vítková -1:21,0 (2),
52. Puskarčíková -1:59,4 (2)
75. Tomešová -2:30,8 (2)
Soukalová (všechny ČR) diskvalifikována.
Průběžné pořadí SP (po 12 z 22 závodů):
1. Soukalová 426 b.
2. Domračevová 415
3. Bergerová 413
4. Mäkäräinenová 412
5. Valj Semerenková (Ukr.) 372
6. Starychová (Rus.) 340
7. Vítková 333
52. Puskarčíková 42
62. Tomešová 21
72. Landová 14

Reklama