Hlavní obsah

Manažera Kubíčka inspiroval film Podraz

PRAHA

Se dvěma úkoly šli prý Moravané do pátečního volebního boje o předsedu Českomoravského fotbalového svazu. Dostat na tento post Pavla Mokrého a odblokovat Vlastimila Košťála. Skončilo to remízou a pro fotbal ostudou. Mokrý předsedou není, ale Košťál také ne.

Článek

"Inspiroval mě film Podraz. Role jsem rozdělil tak, že já budu hrát to, co Redford a Mokrý zvládne roli Newmana. Od začátku to byla bouda na Košťála a on to zbaštil. Uvěřil tomu, že mu Mokrý ustoupí. Tuhle hru jsme připravovali a hráli čtyři měsíce," vyprávěl v pondělí s nelíčenou radostí do telefonu Jiří Kubíček. Jeho teatrální vystoupení, hodné Českého lva či Thálie nebo z jiného pohledu na svěrací kazajku, prý bylo záměrné.

Herec či šílenec...

"Nechtěli jsme, aby nám Košťál na Moravě bral hlasy. Jsem rozený herec. Hrál jsem i to, že jsem rozezlený na Mokrého. On udělal jedinou chybu, že po dohodovacím řízení neřekl Košťálovi z tribuny, že to je bouda. Neměl k tomu sílu. Ale hrál tu hru s námi. Není to loutka, ale opravdový lídr," dodal Kubíček s tím, že nelitoval naběhané desítky schodů na balkón k novinářům, aby je v podstatě také zblbnul.

"Prozradit skutečný plán v tu chvíli nešlo," vysvětloval s tím, že někdy bylo jeho rozčílení hrané, ale... "Dvakrát mi šlo možná o život, to jsem měl tep hodně vysoko. Šílence jste ze mne udělali vy, protože jste nic nevěděli." Tedy oblbování novinářů. Kdo mu má nyní cokoliv věřit, byť mi měl nejupřímnější snahy...

Hašek se do Kubíčkovy hry zatáhnout nenechal

I když po prvním kole nenechal na Ivanu Haškovi za jeho "červenou kartu všem členům výkonného výboru," nit suchou, o pár hodin později mu sliboval, že z něj ještě v pátek udělá předsedu. Ten to ale nepřijal. Nechtěl totiž vůbec přistoupit na politikaření před valnou hromadou.

"Po Chvalovském a Obstovi, kteří pro Moravu nic neudělali, jsme chtěli svého předsedu. Když to nevyšlo, podle další kapitoly předem připraveného scénáře padla volba na vrácení Haška do hry. Češi by měli ostudu, kdyby ho nezvolili," vysvětloval svůj veletoč. Jaký nevděk! Vždyť Chvalovský Moravě dal dvoukomorový systém.

Hašek by se učil...

Volbu napříč spektrem Morava odmítla, protože neměla jistotu, že by Mokrý, případně pak Hašek, v Čechách prošli. Mohl vyhrát Košťál. "I ve svých řadách máme zrádce, jako třeba Ostravu nebo Vítkovice," prozradil s tím, že jemu o funkci ve výkonném výboru, kde je už dvanáct let, nešlo. Někteří moravští delegáti mu ale vytýkají, že pracuje především pro sebe a Olomouc.

"To je nesmysl. Jsem týmový hráč, pracoval jsem pro Mokrého. Haškovi jsem pomohl dostat do volebního a jednacího řádu jeho připomínky, ale pak jsem mu řekl, že dál dělám pro svého šéfa," bránil se. K záměrům s Haškem ještě prozradil: "Mokrý by mu ustoupil a vzal místopředsedu. Hašek by měl na starosti prezentaci směrem do zahraničí a reprezentační áčko. Mohl by si vybrat i lidi do sekretariátu, třeba tiskového mluvčího. Ostatní úkoly bychom si rozdělili, aby měl čas se ve funkci učit."

Kubíček Košťalovi nevěří

Podraz na Košťála je asi pravdou. Ale Haškovo učení si lze vyložit i jinak: Hleď si UEFA a reprezentace a do fotbalu nám nemluv... Kubíček také stále tvrdí, že Košťál ukradl fotbalu Národní stadión, který získala smluvně společnost, v níž je členem. Chce prý rozbít ČSTV. "Nevěřím mu. Myslí jen na sebe, ne na fotbal," dští Kubíček síru na Košťála. Že by šlo v pátek o ostudu, si nepřipouští. Kubíček je velký stratég, politik, ale i manipulátor, jak v podstatě sám přiznal.

A když jsme u těch filmů, které má tak rád, napadla mne scéna z Olivera Cromwela, kdy tento britský reformátor nechá vyklidit parlament, protože není schopen vládnout ku prospěchu Anglie. A uměl bych si to v pátek ve smíchovském Národním domě živě představit. Minimálně u části sálu. Co vy na tenhle film, olomoucký Redforde...

Reklama