Hlavní obsah

Bronzového Millera v cíli zaplavily emoce. Vzpomněl si také na zemřelého bratra

Krasnaja Poljana

Američan Bode Miller se díky dnešnímu bronzu ze superobřího slalomu stal v 36 letech nejstarším olympijským medailistou v alpských disciplínách a v cílovém prostoru jen těžko krotil emoce. Vzpomínal totiž na svého mladšího bratra Chelona, který loni v devětadvaceti letech zemřel po epileptickém záchvatu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Pláč Bodeho Millera v cíli mužského závodu v superobřím slalomu.

Článek

„Když jsem loni bratra ztratil, bylo to strašně těžké pro mě, mou rodinu, nás všechny," svěřil se. Po závodě jen těžko zadržoval slzy. „Byla to prostě spousta emocí. Když to dneska vycházelo tak, jak to vycházelo, všechno mi připadalo tak nefalšované a propojené. Bylo toho na mě hodně," řekl.

Zkušený Američan startuje už na páté olympiádě a dnešní bronz je jeho šestou olympijskou medailí. Víc jich získal jen legendární Nor Kjetil-Andre Aamodt, který jich má ve sbírce osm. Po zklamání ze sjezdu a superkombinace se udržel na stupních vítězů navzdory chybě na závěrečném skoku, o třetí místo se podělil s Kanaďanem s českými kořeny Janem Hudcem.

„Myslím, že jsem lyžoval opravdu agresivně, ale na tento kopec až příliš agresivně. Udělal jsem dole chybu, která byla prostě hloupá," hodnotil své vystoupení Miller. Odhadoval, že v kritickém místě ztratil minimálně půl sekundy.

Lichotí mu srovnání s legendami

Na sjezdovkách mu však více než medaile přináší uspokojení to, jaké výkony podává. „Jsou dny, kdy o medaile nejde, když lyžujete tak, jak chcete lyžovat. Dneska byl jeden z takových dnů, kdy medaile pro mě nebyla zásadní," uvedl.

Připustil, že se cítí starý, ale své výkony si pochvaloval. „Mám pocit, že lyžuju skoro nejlépe ve svém životě," pochvaloval si. Když je srovnáván s legendami, jako jsou Aamodt, další Nor Lasse Kjus nebo Rakušan Hermann Maier, cítí hrdost. „Není to něco, o čem bych pravidelně přemýšlel, ale ve chvílích, kdy na to pomyslím, to bývá ohromné," dodal čtyřnásobný mistr světa.

Reklama

Související témata: