Hlavní obsah

Vítek skončil a povede biatlonovou reprezentaci žen. Spadá pod něj i překvapená Soukalová

Praha
Aktualizováno

Český biatlon dělá zásadní změnu. Zdeněk Vítek, který po uplynulé sezóně ukončil kariéru, se stal novým trenérem ženské reprezentace. Jeho předchůdce Jindřich Šikola se vrací k juniorkám.

Foto: Petr Horník, Právo

Biatlonista Zdeněk Vítek

Článek

Šéftrenér Ondřej Rybář věří, že 36letý Vítek, účastník čtyř ZOH a držitel bronzu z MS 2003, prodá i v nové roli své velké závodní zkušenosti. „Zažil na svém těle různé způsoby tréninku, navíc dokončil školu a získal nejvyšší možné trenérské vzdělání, takže věřím, že bude pro ženské družstvo přínosem," uvažuje Rybář, kterému se líbí Vítkův entuziasmus, s nímž se vrhnul do práce.

„Jak byl zapálený sportovec, tak je hodně nadšený i pro trenérskou práci. Má velký náboj, s tím je až nakažlivý," vykládá Rybář, jenž na Vítkovi oceňuje i férový přístup ke všem sportovcům. „Měl by holky dávat dohromady a věřím, že u nich obstojí i jako psycholog."

V zimní části pod ním bude i Gabriela Soukalová. „Nikdo jí nebere možnost trénovat s muži, ale většina propojení s holkama v hlavní části by jí nemělo uškodit," přemítá Rybář, jenž svou pozici šéftrenéra vnímá tak, že bude se sportovci hodně v terénu, aby vnímal jejich potřeby. „Jsem ale připraven i krýt víc záda trenérům," říká šéftrenér a prozrazuje, že nejbližšími Vítkovými spolupracovníky budou další bývalí závodníci Marian Málek a Jiří Holubec.

"Budu hlavně s klukama a kontrolní tréninky a silové absolvuji s týmem žen. Je dobré čas od času vzduch osvěžit," poznamenala k nové situaci Soukalová.

Dvojnásobná stříbrná medailistka ze Soči byla jinak trošku překvapená, že se stal trenérem žen Vítek, kterého si však váží. "Zdenda Vítek byla jedna z nejvíc spřízněných duší v týmu. Mockrát jsem se v životě nesetkala s někým takových kvalit, jako je Zdenda," řekla čtvrtá žena konečného pořadí Světového poháru.

Velkou změnu znamená příchod Vítka a odchod Šikoly především pro Veroniku Vítkovou, která pod Šikolou trénovala od patnácti let. "Jindru jsme brala jako druhého tátu. Nebylo lehký změnu přijmout. Snad to bude fungovat a pomůže to," řekla Vítková, kterou s novým trenérem spojuje vzdálený příbuzenský vztah - otec závodnice je bratrancem nového trenéra.

U mužů zatím nejasno

„Budeme se všichni dělat maximum, aby se do ženského kolektivu dostal ještě lepší týmový duch. Určitě je tam velký potenciál," uvedl Rybář, který zatím stále ještě hledá hlavního trenéra mužů. „Zatím na té pozici tak trochu zaskakuju a k ruce mám Marka Lejska," říká.

„Jsme malý svaz a nemáme deset trenérů, kteří budou stát v zástupu, aby mohli trénovat reprezentaci," tvrdí Rybář, jenž se opětovně snaží přimět ke spolupráci Tomáše Kose, který působil přes deset let u slovinské reprezentace.

„Je to tak trochu na něm, jestli v sobě najde impuls pro novou práci," tvrdí Rybář a připouští, že když nedojde definitivně k dohodě, bude na začátek olympijského cyklu možná potřeba sáhnout do zahraničí. „Máme mladé trenéry, které nechceme hned vrhnout do vody a hodit na ně velkou zodpovědnost," naznačuje Rybář.

Reklama

Související témata: