Hlavní obsah

Vrabcová-Nývltová září na lyžích i bez nich. Maratón mě láká, přiznává

Boží Dar/Praha

V zimě ohromila svými výsledky v čele s pátým místem v Soči na 30 km volně jako běžkyně na lyžích. Jenže Eva Vrabcová-Nývltová válí, i když si lyže sundá. V sobotu při RunTour v Liberci za sebou na trati 10 km nechala běžeckou olympioničku z Londýna Ivanu Sekyrovou i českou mistryni v maratónu Kateřinu Kriegelovou. Zdolali ji jen dva muži.

Foto: Sport.cz

Eva Vrabcová-Nývltová na trati liberecké RunTour.

Článek
Fotogalerie

Překvapila jste sama sebe? Zvlášť po prodělané nemoci…

Určitě ano. Tréninku moc nebylo, poprvé jsme běžela něco rychleji. Spíš jsem se šla proběhnout, výsledek mě mile překvapil, výkonnost se snad neztratila. Ale je začátek přípravy, dá se čekat, že útlum přijde, protože tělo bylo sice po nemoci, ale zase odpočinuté.

Kolik jste toho zvládla před závodem naběhat?

Vždycky jsem měla týden antibiotika, pak jsem začala lehce trénovat a znova. To se opakovalo čtyřikrát. Teď naštěstí už tři týdny v kuse trénuji.

Co bylo příčinou, že se vám zdravotní potíže tolikrát vrátily?

Zřejmě alergický zánět spolu s astmatem. A na to se nachytaly různé bakterie.

Byla jste hodně otrávená, že po životní zimní sezóně hned na začátku přípravy přišlo tolik zdravotních komplikací?

První dvoje antibiotika jsem moc neřešila, říkala jsem si, že je začátek přípravy, odpočinu si. U třetích jsem byla už trochu nervózní, snažila jsem se návrat uspíšit a nevyplatilo se mi to. A u čtvrtých jsem si říkala, že už není kam spěchat, hlavně aby bylo všechno v pořádku.

Řada lyžařů v létě preferuje kolo, čím vás okouzlil běh?

Já letos na kole neseděla a už se na něj asi nedostanu. Na jaře jsem marodila a léto směřujeme spíš k běhu. Jednak mě víc baví, ale hlavně mi víc sedí jako příprava.

Máte přehled, jestli vaše největší soupeřky ze Skandinávie také preferují běh?

Ony mají víc závodů na kolečkových lyžích, i na ledovcích, ale také dost běhají. Norové asi třicet let dělají test tři kilometry na dráze a vím, že rekord drží Kristin Steiraová 9:29 a já mám osobák 9:31, tak mě těší, že bych se ani tam neztratila. (úsměv)

Jakého běžeckého úspěchu si vážíte nejvíc?

Asi loňských Běchovic (třetí místo, druhá mezi Češkami – pozn. red.). Na mistrovství republiky jsem byla nejlépe čtvrtá, ale Běchovice jsou krásný a u nás nejslavnější závod.

Říkáte si někdy, jak byste si vedla, kdybyste se běhu věnovala naplno?

Těžko říct. Stejně jako běhání miluju i lyžování, ale až jednou s lyžováním skončím, není vyloučeno, že si zkusím i maratón. Láká mě čím dál víc, ale vím od kluků, kteří ho běhají, že pak mají čtrnáct dnů nohy vyřízené, a to si teď úplně nemůžu dovolit. (úsměv)

Kdyby uplynulá zima nebyla tolik povedená, mohlo dojít na maratón už teď?

Pokud bych jezdila stejně jako v předchozích sezónách, tak bych s lyžováním ve Světovém poháru skončila, přes zimu bych jezdila laufy a přes léto běhala, ale jako doplněk k práci.

S manželem jste si pořídila fenku samojeda. Je dobrý parťák na výběhy?

Ještě ne, protože je malinká. Musím počkat, až vyroste, ale rozcvičky tady na soustředění už se mnou Bella zvládá, tři kilometry si spolu odběhneme a zvedá mi i náladu.

Reklama