Hlavní obsah

Prasklina pánve i konec olympijského snu zapomenuty. Kraus teď se svým katem trénuje

Praha

Překvapivé spojení. Muž, který Tomáši Krausovi ukončil cestu za úspěchem na posledních dvou velkých akcích, je teď tréninkovým parťákem české skikrosové legendy. Čtyřicetiletý lyžař se domluvil na spolupráci s mezinárodní skupinou, kterou tvoří Američan John Teller, Švýcarka Fanny Smithová a právě jeho „kat“ z mistrovství světa 2013 i letošního Soči Filip Flišar ze Slovinska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skikrosař Tomáš Kraus při tiskové konerenci před nadcházející sezónou.

Článek

Předminulou sezónu na světovém šampionátu v Norsku skončil Kraus po souboji s prasklinou na pánvi. V osmifinálové olympijské jízdě skončil dvojnásobný mistr světa po souboji s Flišarem na zemi a pro Slovince známého svým knírkem neměl moc pochopení.

Rozhovor vášně uklidnil

„Na odrazu do mě trochu šťouchl, já se pak špatně odrazil na boulích a dopadl až za ně. Napůl jsem to měl udržet, ale napůl mu nepoděkuju. Takové věci se neomlouvají,“ zlobil se Kraus po jízdě.

Jenže vášně mezi oběma úspěšnými závodníky brzy ochladly. „Týden po olympiádě jsme spolu měli rozhovor, kde jsme si to ujasnili. Z jeho strany to bylo trochu vyhrocené při závodě, z mé zase po něm, tím, že to byla olympiáda,“ popisoval Kraus usmiřovací debatu, z níž pak vznikla dlouhodobější spolupráce a jeho odpojení od zbytku reprezentace vedené Vladimírem Augustou.

„V českém týmu ti nadějní kluci a holky mají jiný režim než já, a tak jim do toho nechci vnášet nepravidelnost,“ vysvětluje své rozhodnutí.

Jdou do sebe i při trénincích

S Flišarem tak teď na společných kempech dokonce bývá na pokoji. „Ale tohle téma jsme už dál neotvírali, je uzavřené,“ říká Kraus, čtyřnásobný vítěz Světového poháru.

Vzájemné souboje si nyní oba zkoušejí i při trénincích, byť v nižší intenzitě. „Docela do sebe jdeme, nic mi nedaruje. Je dobré si být během tréninku co nejblíž, ale samozřejmě to není žádné hazardérství,“ ujišťuje Kraus.

Původně zvažoval, že kariéru po olympiádě ukončí, ale rozhodl se přidat ještě dvě sezóny. „Zásluhy nikoho nezajímají a hlad po vítězství už není takový jako na začátku, ale chci dokázat, že se dá uspět i v tomhle věku,“ plánuje na prahu své třinácté sezóny ve skikrosu.

Reklama