Hlavní obsah

Na můstcích chybí sníh. A tak Koudelka trénuje na suchu a odpočívá s přítelkyní

Praha

Před rokem Roman Koudelka sledoval start Světového poháru skokanů na lyžích jen posmutněle v televizi, záhadné zdravotní potíže ho na můstky pustily až po Vánocích. Příští víkend v Klingenthalu vlétne do nové sezóny povzbuzený i skvělými letními výsledky.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Skokan na lyžích Roman Koudelka.

Článek

Jste před prvními závody klidný, nebo spíš trochu nervózní?

Klidný nejsem, to by pak u mě bylo na prd. Ale strávili jsme týden v Oberstdorfu, kde se mi podařilo zlepšit pár věcí. Akorát teď skoro tři týdny před prvním Světovým pohárem nebudu skákat, protože nikde není sníh.

Variantu cesty za sněhem do Skandinávie jste nezvažovali?

Richie (reprezentační trenér Richard Schallert – pozn. red.) říkal, že je lepší neskákat než jet do Rovaniemi nebo Kuusama, kde je to depresivní. A že je lepší si doma odpočinout, užít si přítelkyni. Ta technika na suchu by měla být ku prospěchu.

Zažil jste někdy podobnou situaci?

Že bych neskákal na sněhu, jsem zažil, ale vždycky jsem skákal aspoň v ledové stopě. Richie to podle mě dělá naschvál, Rakušani také po Oberstdorfu jeli za teplem a nebudou skákat a on asi chce najet na jejich systém. Takže se spíš snažíme pracovat na odraze a pilovat techniku na suchu.

Věříte, že se závody v Klingenthalu kousek za českými hranicemi podaří uspořádat?

Četl jsem, že na sto procent se skákat bude. Dojezd pokrývají sněhem, s tím by neměl být problém. Jedině případně s větrem jako vloni.

Je pro vás povedená letní sezóna velkým povzbuzením?

Pro psychiku určitě. Když jsme byli v Oberstdorfu, byl tam i rakouský a polský A-tým a já zjistil, že ten standard je pořád dobrý. Nemám důvod se obávat.

Takže jste skákal dál než třeba Schlierenzauer nebo Stoch?

Skákal. Ale bylo to soustředění, nevím, jestli něco netestovali. Člověk se chce ukázat, když vidí na můstku taková jména, zkusí si skákání pod stresem. A vyvinulo se to výborně.

Je pro vás důležité předvést se hned v prvním závodě?

Sezóna bude dlouhá, ale kdyby se mi povedlo dostat hned do desítky a nemusel bych pak do kvalifikace, byla by to velká výhoda.

Reklama